Koronavírus: Nyáron is marad a karantén

2022. június 1., 13:40 , 1110. szám

A háború kitörésével a koronavírus kiszorult a vezető hírek közül, de nem tűnt el.

Május 27-én a miniszteri kabinet döntött a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén meghosszabbításáról a nyár végéig, augusztus 31-ig – közölte Telegram-csatornáján Denisz Smihal miniszterelnök. Ugyanakkor az országban kihirdetett hadiállapot miatt a járványhelyzet zöld, sárga, narancssárga és vörös fokozatait nem fogják alkalmazni.

Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos a zn.ua portálnak nyilatkozva jó hírekről számolhatott be.

„Most a járványgörbe leszálló ágában járunk. Körülbelül 29 000 aktív beteg van. Kórházban mintegy 1,5 ezret ápolnak. Az új esetek száma csökken” – közölte.

Szerinte ebben egyrészt a szezonalitás játszik kulcsszerepet. Másrészt, ismerte el, oka lehet a jó adatoknak többek között az elvégzett tesztek számának csökkenése is.

Hozzátette, a tesztelés Ukrajna egész területén folytatódik, kivéve Donyeck és Luhanszk megyéket, ahol harcok folynak. Az egészségügyi főorvos elmondása szerint hetente átlagosan mintegy 3,5 ezer gyorstesztet és körülbelül ezer PCR-vizsgálatot végeznek.

A jelenlegi vizsgálatszámmal egy hét alatt körülbelül négyezer új esetet mutatnak ki, közölte. Sajnos halálos eseteket is jelentenek: csak az elmúlt héten 48-at, köztük egy gyerekét – jelezte.

Elmondta, manapság nem szívesen fordulnak orvoshoz azok a betegek, akik vírusos betegség tüneteit tapasztalják. A közegészségügyi főorvos szerint sokan úgy gondolják, hogy közönséges akut légúti vírusfertőzésről van szó, és vannak égetőbb problémák is.

„A háború első heteiben, különösen abban az időszakban, amikor nagyon sokan voltak a belső menekültek, egyes régiókban a tesztelési arány közel 90%-kal csökkent. Most fokozatosan helyreáll. A tesztelés ingyenes mind az alapellátás szintjén elvégezhető gyorstesztek segítségével, mind beutalóval a betegségfelügyeleti és járvány­ügyi központokban. Továbbra is azt tanácsolom, hogy ne feledkezzünk meg a Covidról mint aktuális népegészségügyi problémáról” – tette hozzá az országos közegészségügyi főorvos.

Elmondása szerint Donyeck és Luhanszk megyék kivételével az ország valamennyi megyéjében folytatódik a lakosság koronavírus elleni oltása. Hangsúlyozta, az oltás szüneteltetésének nincs semmilyen szabályozási, jogi vagy szervezeti oka.

„Természetesen jelentős akadálya a vakcinázásnak az infrastruktúra csökkenése. Korábban több mint 3,5 ezer oltási pont, 500 tömeges oltóközpont és a nehezen elérhető lakossági csoportok számára 1 400 mobil brigád működött. Mára ezer oltóhelyet, csaknem ezer mobil brigádot és mintegy 350 tömeges oltóközpontot megszüntettek biztonsági problémák és az egészségügyi dolgozók átirányítása miatt. Ez kétségtelenül befolyásolja az oltás ütemét. Február 24-ig (a háború kitöréséig – a szerk.) naponta mintegy 100 000 oltást végeztünk. Most heti 50–60 ezret” – mondta el a szakember.

Tájékoztatása szerint Ukrajnában jelenleg a lakosság 42%-a van beoltva. Kétféle vakcinát használnak: a CoronaVacot és a Pfizert. A Moderna és AstraZeneca oltóanyagok nem érhetők el az országban, és a közeljövőben sem lesznek alkalmazva.

Kuzin azt is elmondta, hogy mára Ukrajnában összesen 11,8 millió adag koronavírus elleni oltóanyag maradt. Ebből mintegy 2,7 millió adag regionális raktárakban, több mint kilencmillió dózis pedig országos raktárakban van elhelyezve. A CoronaVac vakcinák szavatossági ideje zömmel 2023 végéig szól. A Pfizer Comir­naty-jából mintegy 500 000 adag május végéig, mintegy 200 000 adag június végéig, kb. 200 000 adag július végéig adható be.

„Vagyis az összes rendelkezésre álló Comirnaty vakcina legfeljebb 2022. július 31-ig használható fel. Már benyújtottuk a kérelmet a COVAX-mechanizmushoz, és július 31-e után újabb szállításokra számítunk. De szeretném jelezni: valószínűleg át fogunk térni a Pfizer egy másik típusú oltóanyagára. Eddig a Comirnaty vakcinát használtuk, amelyet beadás előtt fel kell hígítani. Ez lényegében egy por oldószer, amelyet ultra alacsony hőmérsékleten szállítottak. A Pfizer azóta új termékkel állt elő. A hatékonysága ugyanaz, de teljesen használatra kész és kényelmesebb. Nem igényel további hígítást, és a tárolási feltételek is egyszerűbbek: +2 és +8 oC között” – mondta el Kuzin.

A főorvos jelezte, hogy a vírus egy új törzse kering Kínában és Európából is érkezett róla néhány jelentés. Konkrét következtetések levonásához azonban továbbra sem áll rendelkezésre elegendő információ. Kuzin szerint ezért nem érdemes és nincs is alapja egy újabb, különösen súlyos koronavírus-járvánnyal rémisztgetni az ukránokat.

Először is, mutatott rá, folytatódik az úgynevezett molekuláris járványfelügyelet. Az ország minden régiójában vesznek mintákat az ott keringő törzsekből. Ezeket szekvenálják és megvizsgálják, megfelelnek-e az európai vagy globális trendeknek, ami egy drága és hosszadalmas kutatás.

„Ebből több mint 750-et végeztek el a háború kezdete óta, az eredmények a 2022 elején kimutatott Omikron-törzs elterjedtségét jelzik. A molekuláris megfigyelés eredményei értelmében nem jelentek meg új, mutáns törzsek” – jegyezte meg Kuzin.

Másodszor, a szezonalitás miatt nem várhatók további járványhullámok a közeljövőben. Nyáron az emberek mégiscsak több időt töltenek a szabadban, mint zárt helyiségekben, és az akut légúti vírusfertőzések száma is mindig alacsonyabb.

Harmadszor, korábban az új törzsek a migrációnak, főleg a turizmusnak köszönhetően jutottak el meglehetősen gyorsan Ukrajnába, ami azonban most a minimálisra csökkent – mutatott rá Ihor Kuzin.                

(hk/zn.ua)