Folyamatos a menekültek ellátása, illetve tart az építkezés a Beregszászi Bethlen Gábor Líceumban

2022. június 2., 17:19 , 1110. szám

A Beregszászi kistérségbe a háború kezdete óta folyamatosan érkeznek ukrajnai  belső menekültek. A térségben több tanintézet is – mint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vagy a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum – fogadja őket, melyekben teljes körű ellátást biztosítanak számukra. Jelenleg az utóbbiban 52 belső áttelepült tartózkodik. Ellátásukról az intézmény gondoskodik az önkormányzat, valamint a karitatív szervezetek és a történelmi egyházak támogatásának köszönhetően. A líceumban a közelmúltban részben újraindult a jelenléti oktatás is. A magyar kormány támogatásának köszönhetően az új épületszárny építése is jól halad. Az intézménybe hagyományosan felvételi útján lehetett bejutni. Idén, a jelenlegi helyzetre való tekintettel módosítottak ezen, és a beiratkozás után egy rövid tudásfelméréssel lehet majd bekerülni akár az újonnan induló első osztályba is.

Alekszej és családtagjai februárban, a háború első napjaiban Dnyipróból menekültek el és leltek menedéket a Vérke-parti városban. „Ebben a magyar iskolában helyeztek el minket, nagyon szívélyesen fogadtak, és minden szükséges dologgal elláttak bennünket. Természetesen a háború befejezését követően haza szeretnénk menni, ugyanakkor nagyon tetszik nekünk ez a vidék, nagyon kedvesek az emberek” – mondta.

 Szabó Árpád, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy a líceum fejlesztése és építése továbbra is jól halad, így az új épületszárnyat jó reménység szerint a közeljövőben már használatba tudják venni. Az oktatásról elmondta, hogy sikerült nyitni egy új elemi osztályt is, amelyben 30 hatéves elsős gyerek kezdheti meg tanulmányait. „A jelentkezésekkel jól állunk, talán ezt a számot meg is haladjuk a szülők visszajelzései alapján” – tette hozzá a líceumvezető. Az intézményben további fejlesztések zajlanak, ennek megfelelően az alsós és felsős osztályoknak is külön tornatermük lesz. Emellett a különböző szaktantárgyakhoz külön osztálytermek állnak a pedagógusok és tanítványaik rendelkezésére. „Nagyon nagy jelentőséggel bír számomra és munkatársaim számára is az új épület létrehozása. Úgy gondolom, hogy Kárpátalja állami tanintézményei között ez lesz az egyik legszebb és legjobb iskola” – fogalmazott az igazgató.

A líceum munkatársai, akárcsak az ország valamennyi állampolgára, abban reménykednek, hogy minél előbb vége lesz a háborúnak, és békés körülmények között folytathatják tovább a felnövekvő nemzedék oktatását.

TV21 Ungvár/DP