A pénzügyminisztérium egyelőre nem tervez adóemelést

2022. június 2., 09:48 , 1110. szám

A miniszteri kabinet nem tervez adóemelést Ukrajnában, ugyanakkor mérlegelik az import áfakulcsainak és az importvámoknak a visszavezetését – közölte Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter az országos hírtelevíziók közös műsorfolyamában múlt csütörtökön.

„Nem számolunk adóemeléssel, nem számolunk a befizetésük feltételeinek szigorításával. Helyre akarjuk állítani az adórendszer, a vámrendszer normális működését, hogy megteremtsük a lehetőségét a költségvetési egyensúly helyreállításának” – mondta a tárcavezető.

Mint kifejtette, az első szakaszban az import áfakulcsainak és az importvámoknak a visszavezetéséről lehet szó. Marcsenko úgy véli, hogy ez hozzá fog járulni az ukrán vállalkozók támogatásához.

A miniszter ugyanakkor jelezte, egy elhúzódó háború esetén vissza kell térni a február 24. előtt érvényben lévő adórendszerhez.

„Ez kényszerű döntés” – tette hozzá hangsúlyozva, hogy az államnak nincs más lehetősége a hadsereg finanszírozására, csak az adóbevétel. Ukrajna nem tud állandóan kölcsönöket felvenni a hadsereg fenntartására, mondta.

Mint ismeretes, márciusban a hadiállapot idejére eltörölték a polgárok által külföldről behozott áruk és járművek vámját.

(hk/korrespondent.net)