Fehérbimbós állapottól sziromhullásig

A meggy és a cseresznye komplex ökológiai növényvédelmi technológiája II.

2022. június 6., 12:51 , 1110. szám

A meggy és a cseresznye esetében mostanában évről évre egyre nagyobb gondot okoz a hatékony védekezés. Egyfelől a kár­tevők korai tömeges jelenléte, másfelől a monília kártétele okoz hatalmas veszteségeket. Az intenzív termesztésben egyre többször sikertelen a hatékony növényvédelem alkalmazása, de a biológiai védekezést alkalmazó ültetvényekben sokkal nagyobb a gond, máig kritikus a fehérbimbós állapottól sziromhullásig tartó időszak (kb. 3-4 hét).

Ebben az időszakban fel kell készülnünk a meggy moníliája elleni védekezésre. Sajnos a biológiai növényvédelemben máig nem áll rendelkezésre hatékony védekezési lehetőség a virágzáskori moníliafertőzések leküzdésére. A betegséggel szemben engedélyezett a kén hatóanyag alkalmazása (kb. 0,2-0,4%-os töménységben), de mindenképpen tartsuk szem előtt azt a körülményt, hogy a kén hatóanyagnak perzselő mellékhatása van, ami 25 °C feletti hőmérséklet esetén súlyos károkat okozhat az ültetvényben. Éppen ezért csak szakember felügyelete mellett ajánlott ként alkalmazni a virágzás időszakában.

Amennyiben az időjárás-előrejelzés azt mutatja, hogy párás, csapadékos időnek nézünk elébe, akkor egyedül a kén hatóanyag alkalmazása nem elegendő, további réz hatóanyagokat is be kell vetnünk. Ha párás, nedves az idő a virágzást megelőzően és virágzáskor, háromszori permetezés ajánlott: az első a virágok 10%-os kinyílásakor, a második a virágok 50%-os kinyílásakor és a harmadik a teljes virágzáskor. A biológiai növényvédelemben a fehérbimbós állapotban elvégzett alacsony (0,2-0,3%-os töménységű) réz-hidroxid-tartalmú készítményekkel való permetezés hatékony, és a perzselés mértéke is elenyésző.

Ha réz és kén hatóanyagokat használunk ebben az időszakban, akkor az egyéb gombás és baktériumos fertőzések ellen is megfelelően fellépünk. Amennyiben viszont elmulasztjuk a védekezést, akkor a 100%-os termésveszteség sem ritka, de a gyümölcsfa teljes pusztulása sem zárható ki.

A sodrómolyok és az araszoló hernyók ellen ebben az időszakban hatékony a védekezés. Erre a célra a legmegfelelőbb a Bacillus thuringiensis baktériumtörzs kipermetezése az ültetvényben egy alkalommal. Emellett – a kártevők tömeges jelenléte esetén – az azadirachtin hatóanyagú készítmények alkalmazása is javasolt lehet, legalább három alakommal, a virágzás időszakában.

Ebben az időszakban jelennek meg az első kolóniái a levéltetűnek, melynek első tápnövénye a meggy és a cseresznye. Főként a különböző olajos készítmények (virágnyitás előtt vagy virágzás után) alkalmazása ajánlott, például: Biola, Sprayprover, Vektafid stb. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a virágokra kipermetezett olajos készítmények rendkívül fitotoxikusak, tehát csak fehérbimbós állapotban vagy a virágzás után, a sziromhullást követően alkalmazhatók kockázatok nélkül. Ugyancsak hatásosan alkalmazható a természetes piretrin hatóanyagú készítmények, az etil-alkoholos kivonatok, a kvassziakivonatok, az alifás zsírsavak kijuttatása. Legalább hetente ajánlott a kártevők elleni védekezés egy-egy készítménnyel, nem feledkezve meg a hatóanyagok rotációjáról.

Amennyiben védekeztünk a fenti kártevők ellen, az esetleg megjelenő pajzstetvek, vértetű-kolóniák ellen is hatékonyan felléptünk.

Teljes virágzáskor mindenképpen ki kell helyeznünk a sárga ragadós színcsapdákat a cseresznyefákra a cseresznyelégy rajzásának megfigyelése céljából, hogy ennek alapján tervezzük meg a célzott védekezés lépéseit. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza