Belügyminiszter: mindenkinek rendelkeznie kellene lőfegyverrel otthona védelméhez

2022. június 9., 13:14 , 1111. szám

Ukrajna minden polgárának rendelkeznie kellene lőfegyverrel otthona védelméhez – jelentette ki Denisz Monasztirszkij belügyminiszter az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában múlt csütörtökön.

„Valójában polgárainkat február 24. után tesztelték fegyverhasználatból. Fegyverek tízezreit osztották szét a nagyvárosokban. És ez óriási kihívás volt mindannyiunk számára. Azon gondolkoztunk, vajon hogyan használják majd fel ezeket a fegyvereket: nem fordítják-e majd ukránok, Ukrajna ellen. Ám ma közeledünk az ellenállás századik napjához, és kijelenthetjük, hogy megfeleltünk a vizsgán. Ma a legtöbb fegyvertulajdonos a fronton van, védik államunkat Harkiv, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon, Mikolajiv és Odessza megyékben. A fegyverforgalmat törvényben kell szabályozni. A személyes álláspontom az, hogy az ukránnak fegyverrel kell rendelkeznie, hogy megvédje otthonát” – idézi a belügyminisztert az Ukrajinszka Pravda.

Monasztirszkij méltatta a lőfegyverek forgalmának kérdéséről a polgári lakosság körében a Gyija alkalmazás segítségével végzett online felmérést. Szerinte a közvélemény kutatásának egyéb formáihoz képest az ilyen felmérés éri el a legtöbb embert.

Hozzátette: a kutatás alátámasztotta a közvélekedés átalakulását Oroszország február 24-i Ukrajna elleni általános támadása után. Emlékeztetett, hogy a háború előtt végzett közvélemény-kutatások szerint a polgárok mindössze egyharmada támogatta a lőfegyverek szabad forgalmát. A Gyija online közvélemény-kutatásában viszont közel kétharmaduk azon az állásponton volt, hogy az ukrán társadalom készen áll a lőfegyverek szabad forgalmára.

A Gyija alkalmazásban május 25. és június 1. között lefolytatott felmérésben 1,7 millió polgár vett részt. A válaszadók 59%-a támogatta a lőfegyverek szabad forgalmát a civilek körében önvédelem céljából.

Mint ismeretes, a parlament február 23-án 274 szavazattal elfogadta első olvasatban a lőfegyverek forgalmát liberalizáló, a fegyvertartást önvédelem céljából engedélyező, ugyanakkor a fegyverek törvénytelen használatát szigorúbban büntető 5708. számú törvénytervezetet. A hírek szerint rövidesen második olvasatban is tárgyalhatja a jogszabályt a Legfelső Tanács.

(ntk/pravda.com.ua)