A gyümölcskötődéstől betakarításig, a betakarítás utáni időszak növényvédelme

A meggy és a cseresznye komplex ökológiai növényvédelmi technológiája III.

2022. július 12., 11:10 , 1115. szám

A biológiai termesztés sosem könnyű, legyen szó bármilyen gyümölcsféléről. A cseresznye és a meggy esetében sem beszélhetünk könnyebb szezonról, ha a gyümölcs korán lekerül a fáról, hiszen a kórokozók és kártevők ezután is vígan sokasodnak.

 

Gyümölcskötődéstől betakarításig

A monília ellen egészen a betakarítás kezdetéig kell védekeznünk. Közvetlenül a sziromhullást követően a kén hatóanyag és a féldózisú réz hatóanyagok már teljes biztonsággal használhatók. A továbbiakban – a gyümölcsök növekedésével arányosan – csökken a vegyszerekkel szembeni érzékenységük is. Mikor a gyümölcs eléri a borsószemnyi nagyságot, már nyugodtan lehet használni az előírt teljes dózisú réz hatóanyagokat. A permetezéseket – időjárástól függetlenül – hetente meg kell ismételni május végéig. Ezt követően a permetezések száma jelentősen csökkenthető, és főleg az esőzések utánra időzítsük azokat. Az érésben lévő gyümölcsök esetében a monília ellen gyors betakarítással és alapos válogatással védekezhetünk hatékonyan, mivel ebben az időszakban nincs engedélyezett permetezőszer, mely alkalmazható a biológiai termesztésben.

Sziromhullástól a cseresznyelegyet a sűrűn kihelyezett (4–10 db/fa) sárga fogólapokkal tudjuk gyéríteni. Az érésig ajánlatos legalább 3-4 alkalommal cserélni a ragadós színcsapdákat. A lehullott gyümölcsöket házi kertekben lehetőleg folyamatosan szedjük fel és semmisítsük meg, míg ültetvényekben ajánlatos a talajba forgatni. Az imágók megjelenésétől már ajánlatos az azadirachtin hatóanyag alkalmazása legalább hetente, főként azért, mert nincs más hatékony lehetőségünk a védekezésre. Amennyiben legalább hetente permetezünk azadirachtin hatóanyagú készítménnyel, úgy a levéltetvek, a lombosfafehérmoly és egyéb kártevők ellen is hatékonyan fellépünk.

Az atka és a pajzstetvek erős rajzása, valamint jelenléte esetén ajánlott a különféle olajos és alifás zsírsavak, továbbá az azadirachtin hatóanyagú készítmények permetezése. Európában a ragadozó atkáknak a védekezésben való alkalmazására is vannak már tapasztalatok, de vidékünkön egyelőre még nem járható út a beszerzésük és alkalmazásuk.

Május közepétől találkozhatunk az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkeivel, ezeket időben távolítsuk el és mihamarabb égessük el. Ha mégis nagy számban jelentkezik a kártevő, akkor hatékonyan tudunk védekezni a Bacillus Thuringiensis és azadirachtin készítményekkel.

A hasznos ragadozó rovarok védelme és megőrzése igen fontos tényező a hatékony ter­mesztésben. Biológiai ter­mesztés során e szervezetek jóval nagyobb mértékben gyérítik a kártevőket, mint az engedélyezett készítmények alkalmazása.

 

Betakarítás utáni növényvédelem

Betakarítás után is szenteljünk kellő figyelmet gyümölcsfáinknak. Mivel a betakarítás után még csak július közepénél járunk, és több hét van hátra a lombhullásig, törekednünk kell az idő előtti lombhullás megakadályozására. Ennek első lépése a blumeriellás levélfoltosság elleni védekezés. Ugyancsak ekkor szaporodnak el és terjednek el az ültetvényben a kártevők, tehát az ellenük való védekezésre is oda kell figyelnünk.

Nyár végén, augusztusban legalább 10-14 naponta ajánlatos a gombás fertőzések elleni védekezés réz, kén, kalcium-poliszulfid hatóanyagok alkalmazásával.

A betakarítás után legalább 3-4 alkalommal a kártevők ellen is védekezni kell. A legtöbb esetben hatásosak lehetnek a káliszappan, az alkoholos kivonatok, a kvasszia, a növényi eredetű kivonatok, a piretrintartalmú készítmények stb.

Október első felében helyezzük ki a ragacsos papíröveket a fáink törzsére a téli araszolók gyérítése céljából. Minden esetben ajánlatos a lombozat talajba forgatása még a fagyos napok előtt. Továbbá a fa­ápolási, tisztogatási munkálatokat is jobb ősszel elvégezni, mint tavasszal, különösen azért, mert ekkor bőségesen van rá ideje a gazdának.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza