Tartalmasan telt a Természetismereti és Természetvédelmi Tábor Nagydobronyban

2022. július 12., 09:48 , 1116. szám

Idén ismét megszervezték a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) Természetismereti és Természetvédelmi Táborát. A kiváló hangulatú és tartalmas tábornak a nagydobronyi vadvédelmi rezervátum területén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) erdei iskolája és kutatóbázisa adott otthont, melyet 2020-ban adtak át egy anyaországi finanszírozású teljes körű felújítás után.

Amikor ellátogattam az erdő övezte táborba, Kepics Andrea táborvezető, biológus fogadott és kalauzolt végig a területen. Elmondta, hogy a 21. alkalommal megrendezett táborba 10-től 18 éves korig lehetett jelentkezni, viszont most a legidősebb táborlakó 16 éves volt, aki épp aznap ünnepelte a születésnapját.

– Idén hétfőtől péntekig 30 gyerek vesz részt a programban, akik közel tucatnyi településről érkeztek hozzánk. A tábor tematikája a nevéből is kiderül: természetismerettel, természetvédelemmel foglalkozunk. Ezen belül is igyekszünk a természettudományok minél szélesebb körével megismertetni őket, ezért vannak biológiai és földrajzprogramok, csillagászat, s természetesen nagyon sokféle játék. A biológián belül mindig van botanikai és zoológiai program, s játékok. Idén Szanyi Lívia biológus is sokat segített ezek lebonyolításában. Mindig hozzátartozik a táborhoz a fenolftalein-háború és az állat-növény háború. Ezenkívül pedig különböző sportvetélkedőket is szervezünk, van asztalitenisz, röplabda, kő-papír-olló verseny, rajzverseny, tényleg csak a kreativitás szab határt ezeknek az időtöltéseknek.

Miközben mi Andreával beszélgettünk, Kohut Erzsébet, a tábor megálmodója a közelben erdőismereti játékos foglalkozást tartott a három csapatra osztott gyermekseregnek. A résztvevők egy-egy feladat ismertetését követően hol fejüket összedugva halkan tanácskoztak, hol pedig puskagolyóként széledtek szét a területen „trófeákra vadászva”, azaz a kérdésre feleletet adó levelet, termést vagy virágot keresve.

Kohut Erzsébet, a Rákóczi-főiskola Biológia és Kémia Tanszékének vezetője néhány éve átadta a táborvezetést a fiataloknak, de minden évben kilátogat és foglalkozásokat tart.

– Több mint 10 évig vezettem, majd úgy gondoltam, hogy azok körében, akik részt vettek a táborban, felnőtt egy olyan generáció, amely szívesen átvette tőlem az egész tábor szervezését. Néhány évig Molnár Attila, most pedig Kepics Andrea a nagy múltra visszatekintő tábor vezetője. Most már csak vendégként járok vissza egy-egy előadásra, szívesen tartok foglalkozásokat.

Megtudtuk, hogy zömében faluról érkeznek gyerekek, de a falusi-városi kategória egyáltalán nem egy elválasztóvonal. A falusi gyerekek ugyanolyan távol kerültek a természettől, mint a városiak. Nem ez a meghatározó.

– Egy városi gyerek, aki úgy nő fel, hogy rendszeresen jár kirándulni a családdal, az közelinek érzi a természetet és érdeklődik iránta. Nehéz megmondani, mi köti le leginkább a táborlakókat. Úgy állítjuk össze a programokat, és régen is ez volt a szempont, hogy másik oldalról mutassuk meg a természetet, amit biológiaórán nem lehet, hiszen nagyon sok esetben száraz a tanagyag attól függetlenül, hogy ma már vetítéseket is tudunk használni – jegyezte meg Kohut Erzsébet.

A szervezők célja, hogy játékos formában, a művészeteket és a kézművességet is bevigyék a foglalkozásokba, s a gyereknek legyen kézzel fogható természeti élménye.

– Azt szeretnénk, hogy például azt a tölgyfát, amiről sok információt tud, a természetben is felismerje, illetve természetjárás közben lássa a növények közötti összefüggéseket. Arra is törekszünk, hogy a feladatok évről évre változzanak, mert vannak visszajáró gyerekek. Igyekszünk mindent, ami a környezetben nő, él megfogni, játékosan bemutatni.

A nevelői feladatokat a Rákóczi-főiskola biológia szakos hallgatói látták el. Bíró Renáta, Szilágyi Noémi, Sas Patrik Zsolt, Balogh János, Mezei Attila tábori gyakorlatot teljesítettek.

– Én már több táborban is voltam nevelő, viszont bentlakásosból ez az első. Sok munkát és odafigyelést igényelnek a gyerekek, teljes körű anyáskodás, ápolás, esetenként vigasztalás is a munkánk része – avat be a részletekbe Bíró Renáta, 2. évfolyamos nappali tagozatos hallgató.

Sas Patrik Zsolt úgyszintén 2. évfolyamos biológia szakos diák, ám ő első alkalommal volt nevelő.

– Mivel ez az első komoly nevelői tevékenységem, azt kell, hogy mondjam, fárasztó és nehéz, de igyekszem. Gyakorlatilag 24 órás ügyeletet jelent, mert folyamatosan oda kell figyelni a gyerekekre. Lényegében a gyerekek felügyelete a feladat, azt kell figyelemmel követni, hogy elvégzik-e a rájuk szabott feladatokat, illetve hogy részt vesznek-e a programokban. Ezenkívül hozzánk fordulhatnak bármilyen ügyes-bajos dologgal, megpróbálunk intézkedni és mindent megadni, hogy jól érezzék magukat.

A nagydobronyi Balogh Zsófia második alkalommal vesz részt a Természetismereti és Természetvédelmi Táborban.

– Nagyon jó itt! Azért is jöttem ismét, mert a programok szuperek, a társaság is nagyszerű, szeretek barátkozni is, mindenki kedves és a természetben is nagyon jó lenni.

Nagyon sok program van: voltak terepgyakorlatok, mikroszkópos vizsgálatok, és sok egyéb – mesélte az egyik táborlakó, miközben rövid eligazítás után ismét az erdőbe készültek egy újabb kirándulásra.

Ez az eszközigényes tábor a KMPSZ és Magyarország Kormányának támogatásából valósult meg, a szülők csupán egy jelképes összeggel járultak hozzá a táborhoz.

Rehó Viktória