Leváltották Bakanovot és felmentették Venegyiktovát (Frissítve)

2022. július 18., 08:12 , 1117. szám

Volodimir Zelenszkij elnök felmentette hivatalából Irina Venegyiktova főügyészt és leváltotta Ivan Bakanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjét – jelentette vasárnap az ukrán média.

Az elnök hivatalos weboldalán közzétett rendelet értelmében Venegyiktovát A hadiállapot jogrendjéről szóló törvény 11. cikkelyének 2. pontja alapján mentették fel a főügyészi teendők ellátása alól. A Legfelső Tanács csak nemrég, májusban szavazta meg ezt a normát, amely feljogosítja az elnököt, hogy a hadiállapot idején döntsön egy olyan tisztségviselő felmentéséről, akinek a kinevezése és az elbocsátása az ő hatáskörébe tartozik, illetve felhatalmazza őt, hogy az adott időszakra mást bízzon meg a felmentett személy teendőinek ellátásával – írja az eset kapcsán az Ukrajinszka Pravda (UP).

Irina Venegyiktova 2020 márciusa óta irányította a főügyészséget. Előtte a Nép Szolgája parlamenti képviselője és – ideiglenesen – az Állami Nyomozó Iroda (DBR) vezetője is volt. Még az elnökválasztási kampány előtt Volodimir Zelenszkij környezetéhez tartozott, majd a tanácsadója lett. A főügyészség élén azzal „tűnt ki” egyebek mellett, hogy hivatali ideje alatt hazaárulással gyanúsították meg Petro Porosenko exelnököt.

A BBC News Ukrajina ugyanakkor felidézi, hogy a főügyész néha kibújt a felelősség alól a kényes határozatok meghozatalakor. Így történt ez Petro Porosenko exelnök meggyanúsítása esetében is. A politikailag igen fontos dokumentumot egy kevéssé ismert helyettese, Olekszij Szimonenko írta alá, miközben ő szabadságra ment. Most Zelenszkij egy másik rendeletével éppen ezt a Szimonenkót bízta meg a főügyészi teendők ellátásával.

Egyébként arról a Szimonenkóról van szó, emlékeztet az UP, akit több forrásuk is Oleh Tatarovnak, az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjének „kreatúrájaként” említett. A portál szerint látták őt az újságírók Tatarov születésnapi ünnepségén is.

Az UP-nek a hatalomhoz közelálló forrása szerint Vene­gyiktovát azért menthették fel, mert feszültté vált a viszonya az Elnöki Hivatallal. Zelenszkij csapata egyebek mellett a főügyész médiatevékenységével volt elégedetlen, és azzal a döntésével, hogy az orosz hadifoglyok ellen indított ügyeket gyorsított eljárással továbbította a bíróságra. Ez az oroszokkal folytatott tárgyalásokban részt vevők szerint azzal fenyegetett, hogy eljárások indulnak az ukrán hadifoglyok ellen Oroszországban és leállnak a fogolycserék.

Ezenkívül az elnök rendeletével leváltotta Ivan Bakanovot az SZBU vezetőjének tisztségéből.

„Az Ukrán Fegyveres Erők Ukrajna 1999. március 24-i 551-XIV. törvénye által jóváhagyott fegyelmi statútumának 47. cikkelyével összhangban leváltani Ivan Hennagyijovics Bakanovot az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetői tisztségéből” – olvasható az elnöki rendeletben. A szóban forgó statútum vonatkozik a katonák mellett az SZBU munkatársaira is. Az említett cikkely rendelkezik a katonának a szolgálat alóli felmentéséről „a szolgálati kötelesség teljesítésének elmulasztásáért (nem megfelelő teljesítéséért), ami emberáldozattal vagy más súlyos következménnyel járt, esetleg ilyen következményekkel fenyegetett”.

Bakanov leváltása után az SZBU vezetőjének teendőit valószínűleg első helyettese, Vaszil Maljuk látja majd el. Ő is részt vett Tatarovnak a Venegyiktova esete kapcsán már említett születésnapi ünnepségén. Az UP forrásai Maljukot Tatarovhoz és Andrij Jermakhoz, az Elnöki Hivatal vezetőjéhez közeli személyként jellemezték.

A BBC News Ukrajina emlékeztet, hogy Ivan Bakanovot 2019 augusztusában nevezték ki az SZBU élére, nem sokkal azután, hogy Volodimir Zelenszkij elnök hivatalba lépett és a parlamentben megalakult a Nép Szolgája párt frakciója. A jogász végzettségű Bakanov Zelenszkij gyerekkori barátja. Együtt dolgoztak a Kvartal–95 Stúdió szórakoztató műsorban is. A választási kampány alatt Bakanov irányította Zelenszkij kampánystábját, és ő vezette a Nép Szolgája pártot.

Az Ukrajinszka Pravda még június elején arról írt, Bakanov és Jermak között nem mai keletű a vetélkedés az elnök figyelméért. A korrespondent.net emlékeztet, korábban a Politico forrásaira hivatkozva közölte, hogy Zelenszkij Ivan Bakanov menesztését tervezi a biztonsági szolgálat éléről több sikertelen művelet és Herszon elvesztése miatt. Igaz, később Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy ha el akarta volna bocsátani Bakanovot, már megtette volna.

Maga Volodimir Zelenszkij vasárnap esti videoüzenetében azzal indokolta a Bakanovot és Venegyiktovát érintő döntését, hogy több beosztottjuk is kollaboránssá vált. Tájékoztatása szerint jelenleg 651 büntetőeljárás folyik hazaárulás, valamint az ellenséggel való együttműködés miatt az ügyészség és más igazságügyi szervek munkatársai ellen. Mások mellett az ügyészség és az SZBU több mint 60 munkatársa maradt a megszállt területeken, és dolgozik Ukrajna ellen.

„Az állam nemzetbiztonságát alapjaiban sértő bűncselekmények ilyen tömege, valamint az ukrán biztonsági erők dolgozói és az orosz titkosszolgálatok között rögzített kapcsolatok nagyon komoly kérdéseket vetnek fel az illetékes vezetőket illetően. Minden ilyen kérdésre megfelelő válasz születik” – idézi az elnököt a BBC News Ukrajina.

(ntk/pravda.com.ua/bbc.com/korrespondent.net)