Másodfokon enyhítették Sisimarin ítéletét

2022. augusztus 3., 10:13 , 1119. szám

Július 29-én, múlt pénteken a kijevi fellebbviteli bíróság enyhítette Vagyim Sisimarin orosz katona ítéletét, és az életfogytiglani szabadságvesztést 15 év börtönnel váltotta fel – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség nyomán a DW.

A bírói testület úgy határozott, „részben helyt ad a védelem fellebbezésének”, a kijevi Szolomjanszki Kerületi Bíróság 2022. május 23-án kelt ítéletét Sisimarin ügyében „15 év börtönre enyhíti” – ismertette a hírügynökség a tárgyalóteremben elhangzottakat.

A másodfokú bíróság határozata ellen három hónapon belül lehet fellebbezni.

A DW emlékeztet, a moszkvai területi 4. Kantemirov harckocsi hadosztály 21 éves rajvezetője lett az első orosz háborús bűnös, akit elítélt ukrán bíróság. A vádirat szerint Sisimarin orosz katonák egy csoportjával Szumi megye területén géppuskával lelőtt egy 62 éves civilt Csupakivkában. Sisimarin elismerte bűnösségét, és nem tagadta meg a vallomástételt. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Sisimarin szándékosan követte el a gyilkosságot, mivel a civil lelövésére kapott parancs törvénytelen volt, a vádlott ennek tudatában megtagadhatta annak végrehajtását, vagy nem céloz a sértettre. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Sisimarin tetteivel megsértette a háborús törvényeket és szokásokat, amennyiben háborús körülmények között a civil lakosság nem lehet támadás célpontja.

(hk/interfax.com.ua/dw.com)