Zelenszkij szerint leküzdhető lesz az élelmiszerválság

2022. augusztus 6., 15:07

Elkerülhető lesz az élelmiszerválság, amelyre számos nemzetközi szervezet figyelmeztetett – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videoüzenetében, amelyet a korrespondent.net idéz.

Emlékeztetett, hogy három gabonával megrakott hajó hagyta el az ukrán kikötőket. Úgy vélte, ha ez így folytatódik, akkor az élelmiszerválság is leküzdhető lesz.

„Közel 60 ezer tonna kukoricával megrakott hajók indultak el Odesszából és Csornomorszkból. A gabonára Törökországban, Nagy-Britanniában és Írországban várnak” – mondta.

Az elnök kiemelte: fontos az export folyamatos növelése.

„Minél több a gabonánk a világpiacon, annál kisebb lesz a politikai káosz termése elsősorban az afrikai és ázsiai országokban, de nem csak ott” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Elmondása szerint a kevesebb termést okozó hőség miatt idén Európában jelentősen megnőtt az import élelmiszerek iránti kereslet.

„Meghaladja a 65 millió tonnát az ukrán gabona és az olajnövények termése. Azután lehetséges lesz leküzdeni a világot fenyegető élelmiszerválságot” – tette hozzá az államfő.

Az Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztérium a napokban 60 millió tonnáról 65–67 millió tonnára javította a 2022-es termésre vonatkozó előrejelzését.

(korrespondent.net/Kárpátalja)