ENSZ: csaknem 18 millió ukrán szorulhat segítségre a következő hónapokban

2022. augusztus 11., 18:15 , 1120. szám

Az ENSZ jelentése szerint legalább 17,7 millió ukránnak lesz szüksége segítségre és védelemre az elkövetkező hónapokban, ami kétmillióval több az áprilisban előre jelzettnél – jelentette a világszervezet tájékoztatására hivatkozva az Amerika Hangja ukrán nyelvű weboldala.

A helyzet a tél beálltával várhatóan tovább romlik, mert „valószínűleg többen hagyják el azokat a régiókat, ahol nem lesz elérhető gáz, üzemanyag vagy elektromos áram az otthonok fűtéséhez” – mondta Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius­segély-koordinátora.

Az ENSZ 2,25 milliárd dollárról 4,3 milliárd dollárra emelte az Ukrajnának nyújtandó segély iránti igényt annak érdekében, hogy 2022 decemberéig biztosítsák a létfontosságú segítséget és védelmet az Ukrajnában élőknek.

„Élet-halál kérdésévé válhat több tucat otthon lerombolása, az üzemanyaghoz, gázhoz vagy elektromos áramhoz való hozzáférés hiánya az infrastrukturális károk miatt, ha az emberek nem tudják fűteni otthonaikat” – áll az ENSZ hétfőn kiadott közleményében.

A világszervezet jelentése szerint több mint 12 millió ukrán kényszerült elhagyni otthonát Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója miatt. Több mint ötmillióan más országokba utaztak, a legtöbben Lengyelországba, körülbelül hétmillióan pedig Ukrajna más régióiba költöztek. Időközben százezrek tértek vissza Ukrajnába, többnyire Kijevbe.

(zzz/voanews.com)