Podoljak: Ukrajnának törvényes alapja van területeinek felszabadítására bármilyen fegyverrel

2022. augusztus 15., 08:33

Ukrajna bármilyen rendelkezésére álló fegyver segítségével végezheti területeinek a felszabadítását az orosz megszállás alól – közölte vasárnap Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó bejegyzésében emlékeztetett a tényekre: a Krím, akárcsak Donyeck vagy Herszon, nem része az Orosz Föderációnak. A Zaporizzsjai Atomerőmű nem orosz létesítmény, hanem ukrán erőmű.

„Oroszország agresszor és gyilkos, aki háborút hozott másvalaki földjére. Ukrajnának minden jogi alapja megvan arra, hogy bármilyen fegyver felhasználásával szabadítsa fel a területeit” – mutatott rá Mihajlo Podoljak.

Néhány napja Podoljak kijelentette, hogy a Krím nem maradhat a terroristák katonai támaszpontja, ezért a novofedorivkai robbanások „csak a kezdetet jelentik”. Mint jelezte, „az Orosz Föderáció demilitarizálása a globális biztonság biztosításának szerves részét képezi.” Hozzátette, hogy a Krím félsziget jövője az, hogy a Fekete-tenger gyöngyszeme, egy egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező nemzeti park és a világ üdülőhelye legyen. „Nem terroristák katonai bázisa. Minden csak most kezdődik” – helyezte kilátásba.

Ugyanazon a napon azt is megírtuk, hogy robbanások történtek délben az Oroszország által ideiglenesen megszállt Krím-félszigeten, a Novofedorivkában található katonai repülőtéren. Jelentések szerint helyi lakosok elmondták, hogy „a robbanások még mindig tartanak, valószínűleg raktárakat ért támadás”.

(vb/karpat.in.ua)