Pénzügyminiszter: Kemény lesz a jövő évi költségvetés

2022. augusztus 18., 18:51 , 1121. szám

Ukrajna Pénzügyminisztériuma már a 2023-as állami költségvetésről szóló törvénytervezeten dolgozik, amely rendkívül keménynek ígérkezik – idézi az Ekonomicsna Pravda Szerhij Marcsenko pénzügyminisztert, aki az RBK–Ukrajinának adott interjújában beszélt az előkészületekről.

„A költségvetés rendkívül kemény lesz. A lehetőségek költségvetése háborús körülmények között. Ugyanakkor van remény arra, hogy meg tudjuk finanszírozni. A legfontosabb feladat megtalálni a forrásokat, többek között a partnerországaink segítségével, hogy finanszírozni tudjuk a költségvetési hiányt” – közölte Marcsenko.

Elmondása szerint minden költségvetési kiadást felülvizsgálnak és optimalizálnak. Mint fogalmazott, egyfelől rendkívül összetett lesz a 2023-as állami büdzsé, mert nehéz objektíven értékelni a makromutatókat. Másfelől ugyanakkor a költségvetés meglehetősen egyszerű lesz, hiszen csak a nyugdíjasok nyugdíjával, az orvosok, oktatók fizetésével, az állampolgárok szociális védelmével, a belső menekültek kifizetéseivel, valamint a háborúval és a hadsereggel kapcsolatos kiadásokat kell elkülöníteni.

A pénzügyminiszter ugyanakkor nem nevezte meg a hrivnya várható árfolyamát, amellyel a következő évi költségvetés számol.

„Nem akarok elvárásokat támasztani. De azok a számok nem katasztrofálisak. Van rá remény, hogy többé-kevésbé minden egyensúlyt sikerül megőrizni” – mondta.

(pszv/epravda.com.ua/rbc.ua)