A kormány engedélyezte a kiutazást az országból a katonaköteles férfiak egy csoportjának

2022. augusztus 20., 13:05 , 1122. szám

A miniszteri kabinet engedélyezte a költségvetésnek adóval-illetékkel nem tartozó exportorientált vállalatok legfeljebb 10, legalább 20 000 hrivnya átlagbérrel rendelkező munkavállalója számára, hogy szeptember 1-jétől legfeljebb hét napra külföldre utazzanak – jelentette az UNIAN hírügynökség augusztus 19-én Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettesre, gazdasági miniszterre hivatkozva.

„Az exportorientált vállalkozások nagy kérése, hogy utazhassanak külföldre, és ma a miniszteri kabineten döntést hoztunk arról, hogy szeptember 1-től a hivatalosan bért fizető vállalkozásoktól, amelyeknek nincs adó- és illetéktartozása a költségvetéssel szemben, ha az átlagfizetés legalább 20 ezer hrivnya, akkor a személyi állomány 10%-a, de legfeljebb 10 fő, a munkáltató igénylése nyomán legfeljebb hét napra kiutazhat, és mindez (az ügyintézés – UNIAN) a Gyija portálon fog történni” – mondta el Szviridenko az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában.

Korábban a sajtó arról írt, engedélyezni lehetne az ukrajnai felsőoktatási intézmények diákjainak külföldre utazását, döntés azonban még nem született ez ügyben.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztet, Volodimir Zelenszkij elnök válaszolt a férfiak Ukrajnából való kiutazásának engedélyezését célzó elektronikus petícióra. Ezek szerint a katonai gyakorlattal nem rendelkező 18–60 év közötti, illetve a katonai szolgálatra részben alkalmas férfiak Ukrajnából való kiutazására vonatkozó korlátozások feloldására azután kerül sor, hogy véget ért a hadiállapot.

(ntk/unian.ua)