HRW: Jelentés készült az ukrán civilek deportálásáról Oroszországba

2022. szeptember 8., 08:36 , 1124. szám

Az orosz hadsereg és a kollaboránsok erőszakkal deportálják az ukrán polgárokat Oroszországba vagy Ukrajna oroszok által megszállt területeire – erősíti meg a Human Rights Watch (HRW) civil jogvédő szervezet jelentése.

A „Nem volt más választásunk”: „szűrés” és az ukrán civilek Oroszországba történő erőszakos áthelyezésének bűntettei címmel közzétett dokumentum hangsúlyozza, hogy a kényszerű kitelepítés súlyosan sérti a háborús idők törvényeit, háborús bűntettnek és potenciálisan emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet.

A megszálló hatóságok ezenkívül több ezer ukrán polgárt vetettek alá a „szűrésnek” nevezett kötelező, büntető jellegű és erőszakos biztonsági ellenőrzésnek.

„Az ukrán civileket nem szabad olyan helyzetbe hozni, hogy nincs más választásuk, mint Oroszországba menni. És senkit sem szabad brutális átvilágítási eljárásra kényszeríteni” – jelentette ki Belkis Wille, a HRW vezető válság- és konfliktuskutatója, a jelentés társszerzője, akit a szervezet weboldala idéz.

A Human Rights Watch 54 olyan személlyel készített interjút, akik szűrésen estek át, akiknek rokonait vagy barátait Oroszországba szállították, vagy akik támogatták az Oroszországot elhagyni próbáló ukránokat. A szervezet több tucat civilt is megkérdezett azok közül, akiknek sikerült a szűrést elkerülve átszökniük a háborús övezetből az Ukrajna által ellenőrzött területre.

Augusztus közepén az orosz média arról számolt be, hogy Ukrajnából több mint 3,4 millió ukrán, köztük 555 ezer gyerek érkezett az Oroszországi Föderációba. Néhányan, akik hozzáfértek okostelefonokhoz és a közösségi oldalakhoz, kapcsolatba léphettek olyan aktivistákkal, akik segítettek nekik elhagyni Oroszországot Észtország, Lettország vagy Grúzia felé. Néhányan azonban nehézségekbe ütköztek a határon, mert Ukrajnából elmenekülve otthagyták személyazonosító okmányaikat.

„El kell ismerni, Oroszországnak lehet jogalapja arra, hogy a szükséges ellenőrzéseknek vessék alá az Oroszországi Föderáció területére önként kiutazó személyeket. A szűrési folyamatot azonban úgy szervezték meg, hogy ennek során az ukrán polgárokat minden jogalap nélkül szisztematikusan kegyetlen és megalázó bánásmódban részesítették, és megsértették a magánélethez való jogukat” – áll a HRW jelentésében.

Azokat az embereket, akiket a szűrés alkalmával őrizetbe vesznek (rendszerint az ukrán hadsereghez vagy a nacionalista csoportokhoz fűződő kapcsolataik miatt), az orosz ellenőrzés alatt álló régiókban tartják fogva, többek között az olenyivkai elkülönítőben is, ahol a közlések szerint legalább 50 ukrán foglyot ölt meg a július 28-án történt robbanás.

„A gyakorlatnak, hogy az embereket beleegyezésük nélkül a megszállt területek belsejébe és tovább, az Oroszországi Föderációba deportálják, haladéktalanul véget kell vetni. Az oroszországi hatóságoknak és a nemzetközi szervezeteknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy segítsenek azoknak, akiket akaratuk ellenére már deportáltak Oroszországba, és szeretnének hazatérni, hogy ezeknek az embereknek lehetőségük legyen ezt biztonságosan megtenni” – hangsúlyozta Belkis Wille.

(zzz/hrw.org)