Több mint 20 millió forint értékű adománnyal érkezett a Katolikus Karitász Rahóra

2022. szeptember 9., 17:53 , 1125. szám

Újabb nagy értékű adománnyal érkezett Kárpátaljára a Katolikus Karitász. A háború kitörése óta a segélyszervezet vidékünkre eljuttatott adományainak összértéke meghaladta a 300 millió forintot.

A Katolikus Karitász fokozott figyelmet fordít a szórványvidék támogatására is, s ezúttal Rahóra szállítottak több mint 20 millió forint értékben orvosi felszerelést, gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, műtétekhez szükséges infúziós oldatokat és egészségügyi védőruházatot.

„Fontosnak tartjuk, hogy fokozott figyelemmel legyünk most ezeken a területeken, itt, a Felső-Tisza vidékén, hiszen a lakosság száma itt is megnövekedett a belső menekültek által, sebesülteket is hoznak ide a kórházakba, viszont megfelelő utánpótlás, eszköz- és gyógyszerellátás nem nagyon jut el ide. Ezért tartottuk kiemelt feladatnak azt, hogy figyeljünk ezekre a kórházakra is, és lehetőségeink szerint azt, amit ők kérnek és fontosnak tartanak a gyógyításban, eljuttassuk ide” – emelte ki Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. „Igen fontos az is, hogy a szórványban élő magyarság érezze a kapcsolatot és a törődést az anyaország felől. Korábban az orvosmisszió révén kerültünk kapcsolatba, s most is tartjuk azt, segítjük őket az élelmiszer-ellátásban, illetve egyéb szükséges dolgokban, a kórházakat pedig gyógyító eszközökkel támogatjuk. Ide most matracokat, műtéthez szükséges nagyon fontos eszközöket, injekciós tűket, fecskendőket, gyógyszereket, fájdalomcsillapítót, védőruházatot, védőkesztyűt hoztunk, tehát olyan dolgokat, melyek fogyóeszközök, és amihez nincs utánpótlás, azt igyekeztünk mind beszerezni” – tette hozzá Écsy Gábor.

Az adomány egy részét magyarországi forrásokból sikerült fedezni, míg másik részét Klaus Höhn, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete gyűjtötte össze Németországban.

„A Katolikus Karitász orvosmissziója keretében többször jártam Kárpátalján. Megfordultam itt, Rahón is, és láttam, hogy bizonyos felszerelésekből, eszközökből hiány van. Gyűjtést szerveztem a lakóhelyemhez közeli településeken. Ennek eredményeként mintegy 30 ezer euró értékben tudtunk most ide hozni orvosi felszereléseket, sebészeti eszközöket, gyógyszereket. Például 6 ezer adag fájdalomcsillapító, valamint kerekesszékek is vannak a szállítmányban” – magyarázta Klaus Höhn.

Volodimir Szimulik, a rahói járási kórház főorvosa elmondta: a segélyszervezet hónapok óta folyamatosan támogatja az intézményt. „Nagyon fontos, hogy a Karitász egyezteti velünk, miből van hiány. Tehát azt kapjuk, amire éppen szükségünk van. Ennek a segítségnek köszönhetően kiszámíthatóbbá, jobb minőségűvé vált a munkánk. Különösen a sebészeti osztályunk kapott komoly felszerelést. Erre most nagy szükség van. Nagyon fontos, hogy a külföldi partnereink mellénk állnak. Köszönjük a segítséget!” – fogalmazott a főorvos.

A Katolikus Karitász az orvosi felszereléseken és a gyógyszereken kívül a gyermekosztály számára speciális ágyakat is átadott.

TV21 Ungvár/lexi