81 millió forintos segítség a kárpátaljai óvóhelyek létrehozására

2022. szeptember 12., 13:15 , 1125. szám

A Magyar Református Szeretetszolgálat 81 millió forinttal segítette a Kárpátaljai Református Egyházat intézményei óvóhelyeinek létrehozásában. Így a református líceumokban sikerült biztosítani a jelenléti oktatás biztonsági feltételeit, a beregszászi öregek otthonában pedig még tartanak az óvóhely kivitelezésének munkálatai.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az orosz–ukrán háború kitörésének kezdete óta segíti a Magyarországra menekülőket, valamint a Kárpátalján maradókat. Az elmúlt fél évben már több mint 675 tonna adománnyal segített a Szeretetszolgálat, ennek nagyobb része – több mint 418 tonna – közvetlenül Kárpátaljára került, amelyben tartós élelmiszerek, egészségügyi felszerelések, tanszerek és vetőmagok egyaránt szerepeltek.

Czibere Károly, az MRSZ elnöke a Beregszászban megtartott sajtótájékoztató keretében hangsúlyozta: a református szeretetszolgálat számára az első naptól prioritás volt, hogy figyelje és segítse, ami Kárpátalján történik. „Teljesen egyértelmű volt, hogy ahhoz, hogy szeptember 1-jén az iskolák el tudjanak indulni, szükséges az óvóhelyek kialakítása. Minderre összesen 81 millió forintos támogatást biztosítottunk, ezáltal sikerült a református líceumokban elindítani a jelenléti oktatást. Az MRSZ folyamatos kapcsolatban van a Kárpátaljai Református Egyház vezetőségével, így a mostani alkalom során is felmérjük, hogy a továbbiakban miben és hogyan tudunk segíteni” – mondta el Czibere.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöke megköszönte a támogatást. A püspök szerint az, hogy a KRE oktatási intézményei megkezdték szeptember 1-jével a jelenléti oktatást, több száz családnak adhat reményt arra, hogy ne hagyják el a vidéket. „A támogatásból az óvóhelyek létrehozása mellett a rezsitámogatást is meg tudtuk oldani, hiszen márciusban és áprilisban is fűtenünk kellett az intézményeinket a menekültek miatt. Az a támogatás, amelyet az MRSZ nyújt a Kárpátalján élők számára a háború idején, különösen fontos és nagy jelentőséggel bír” – jelentette ki Zán Fábián Sándor.

Nagy Béla, a KRE gondnoka is köszönetet mondott a segítségért és támogatásért, amelyet a Magyar Református Szeretetszolgálat nyújt. A gondnok elmondta, hogy a támogatás által a beregszászi idősek otthona számára is készül egy ötven férőhelyes óvóhely. Reménykeltőnek nevezte, hogy a Magyarok Kenyere program révén biztosított a KRE Diakóniai Osztálya által működtetett, a rászorulókat folyamatosan kenyérrel ellátó pékség számára a szükséges lisztmennyiség a teljes téli időszakra.

Nemcsak az óvóhelyek kialakítását, hanem a gyülekezetek működését is támogatja az MRSZ. Az alapítvány kuratóriumi döntése alapján három hónapon keresztül mind a 76 kárpátaljai gyülekezet rezsiköltségét átvállalja a szervezet. Ez a templomok, parókiák, gyülekezeti házak rezsijét jelenti, vagyis havonta együttesen 7 millió forinttal, összesen 21 millió forinttal segítik a gyülekezetek mindennapi életét. Emellett pedig 40 millió forintból töltötte fel tartós élelmiszerekkel raktárait a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy a következő hónapokban élelemmel is segíthessék a kárpátaljaiakat.

VE