Tömegsírok Izjumban: „A megszállók szenvedést és halált vetnek…”

2022. szeptember 21., 08:17 , 1126. szám

Kínzókamrákat, börtönöket és tömegsírokat hagytak maguk után a Harkiv megyéből visszavonuló orosz megszállók. Bucsa szörnyűségei után újabb borzalmakkal volt kénytelen szembesülni a világ.

Tömegsírok a fák között

A közelmúltban felszabadult Izjum melletti erdőben sírok tömegére bukkantak az ukrán hatóságok. Feltárásuk lapzártánkkor még javában tart, így az eltemetett-elföldelt áldozatok száma nem ismert. A rendőrség szeptember 16-i adatai szerint 445 sírt fedeztek fel, de némelyik „egynél több” holttestet rejt.

Valerij Marcsenko polgármester szerint mintegy két hetet vesz igénybe a temetkezési helyek feltárása.

„Minden szolgálat munkatársai az exhumálást végzik, kiássák az eltemetetteket. Ha van rá lehetőség, azonosítják őket, és valamennyit Harkivba küldik további igazságügyi szakértői vizsgálatra. Ezt a munkát még csaknem két hétig fogják végezni, mert nagyon sok a temetkezés. Egyelőre nem találtak újakat, de azt mondják, hogy vannak ilyenek, ezért keresik őket” – mondta el a városvezető szeptember 18-án az ukrán hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet suspilne.media idéz.

Az áldozatok között sok a nő és a gyerek – közölte Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa a BBC News Ukrajinának nyilatkozva.

„Ez az ukrán nemzet genocídiuma. Ez a gyermekeink, az asszonyaink, a férfijaink legyilkolása, és ez civil lakosság” – jelentette ki az ombudsman, amikor a napokban felkereste Izjumot.

Háborús bűnök

Az egyik sírban csaknem 20 katonát találtak, némelyiket összekötözött kézzel. Olekszandr Iljenkov Harkiv megyei ügyész úgy véli, hogy Izjumban minden kétséget kizáróan háborús bűnöket követtek el.

„Az első sírban van egy civil kötéllel a nyaka körül. Tehát látjuk a kínzás jeleit” – mondta el a BBC-nek.

Mint fogalmazott, azQ áldozatok szinte mindegyike az orosz katonák miatt halt meg.

„Néhányukat megölték, néhányukat kínzásnak vetették alá, néhányukkal az Oroszországi Föderáció légi és tüzérségi csapásai végeztek” – jelezte az ügyész.

A helyiek elmondták, hogy ők maguk is temették az áldozatokat, amikor holttesteket találtak a városban – közölte Szerhij Bolvinov, a megyei rendőrség helyettes vezetője. Az izjumiak nem mindig tudták megállapítani az elhunyt személyazonosságát, ezért a sírok többsége csak számokkal van megjelölve – tette hozzá.

Egy Makszim nevű helyi lakos megkérte a BBC tudósítóit, hogy rögzítsék a kínzásokról szóló elbeszélését. Az oroszok szeptember elején vették őrizetbe. A férfi megmutatta a bilincsnyomokat a kezén, és azt mondta, hogy áramütéssel kínozták. Csak szeptember 10. után tudott kiszabadulni a börtönből, amikor az ukrán csapatok felszabadították a várost.

„Nem futtok el”

Volodimir Zelenszkij elnök Izjumnak szentelt videoüzenetében felszólította a világot, hogy nyilvánítsa Oroszországot a terrorizmust szponzoráló államnak.

„Ma a világnak látnia kell, mit hagyott maga után az orosz hadsereg. Még nem tudjuk pontosan, hány holttest van ott. [...]Oroszország mára a terrorizmus legnagyobb forrásává vált a világon. Egyetlen másik terrorista erő sem hagy maga után ennyi halált. Ezt jogilag rögzíteni szükséges. A világnak cselekednie kell” – mondta Zelenszkij.

Gyilkosoknak és hóhéroknak nevezte az oroszokat, akikben nincs semmi emberi.

„Nem futtok el. Nem bújtok el. A megtorlás jogosan szörnyű lesz. Minden ukránért, minden megkínzott lélekért” – mondta az elnök.

Amint elterjedt az izjumi tömegsírok híre, a világ vezetői, tisztségviselők sorra ítélték el a gyilkosságokat. Így Bridget Brink, az Egyesült Államok kijevi nagykövete kijelentette, hogy Oroszországnak felelnie kell az ukrajnai atrocitásokért.

Gitanas Nauseda litván elnök a Twitteren posztolva egy fotót az Izjumban felfedezett sírokról Ukrajna támogatására szólított fel.

„Az orosz brutalitás újabb bizonyítékai az Izjumban felfedezett tömegsírok és kínzókamrák. A megszállók szenvedést és halált vetnek, bárhol jelenjenek is meg. Ők megteszik ezt ma, megteszik holnap is” – figyelmeztetett a litván elnök.

Az Európai Uniót mélyen megdöbbentették az ukrán hatóságok által Izjumban felfedezett tömegsírok – jelentette ki közleményében Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Határozottan elítéljük ezeket a rémtetteket” – hangsúlyozza a közlemény.

„Oroszország Ukrajna elleni területszerző háborúja vér és pusztítás nyomait hagyja Ukrajna egész területén. […] Ezt az embertelen magatartását az orosz csapatoknak, ami a törvények és a genfi egyezmények teljes megvetéséről tanúskodik, azonnal le kell állítani” – sürgette a főképviselő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországot, annak politikai vezetését, továbbá mindazokat, akik részt vettek a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog megsértésében Ukrajnában, felelősségre fogják vonni. „Az EU minden erre irányuló erőfeszítést támogat” – jelentette ki Borrell.

Kínzókamrák

Harkiv megye felszabadított területein legalább tíz kínzókamrát fedeztek már fel az ukrán hatóságok – közölte Ihor Klimenko országos rendőrfőnök, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

Emberek kínzásának nyomaira bukkantak az Izjumtól északra található, ugyancsak Harkiv megyei Kupjanszkban is. A megszállók a helyi rendőrség épületében alakítottak ki börtönt. A nyomozók utóbb megállapították, hogy az oroszok megaláztatásoknak tették ki a helyi lakosokat, akik megtagadták az együttműködést. A 140 fő befogadására alkalmas cellákba 400 embert zsúfoltak, akik így arra kényszerültek, hogy állva aludjanak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) jelenleg is dokumentálja mindezeket az atrocitásokat és más háborús bűnöket a Büntető törvénykönyv 438. cikkelye (a háborús törvények és szokások megsértése) alapján indított büntetőeljárás keretében.

Balaklija esete

Hasonló borzalmakról számoltak be Balaklijából is. A betolakodók börtönt és kínzókamrát alakítottak ki a helyi rendőrség pincéjében és egy szomszédos épületben, ahol polgárokat kínoztak meg – mondta el Szerhij Bolvinov, a megyei rendőrség helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravdának.

A megszállók begyűjtötték a korábban a hadseregben szolgálókat, vagy akiknek a rokonai voltak katonák, kutattak az ukrán hadsereget segítők után. De minden ok nélkül is hurcoltak el embereket egyenesen az utcáról. Egy férfi 46 napot töltött börtönben, csak mert a megszállók találtak egy fényképet a testvéréről, amelyen ukrán katonai egyenruhában volt látható. A szemtanúk elmondása szerint különféle kínzásoknak vetették alá a foglyokat, például áramütéssel gyötörték őket.

Bolvinov szerint a nyomozóknak információik vannak a város meggyilkolt lakóiról. Úgy tudni, a megszállás utolsó napján az ellenőrzőponton lőtték le őket az oroszok. A történtek részleteinek tisztázása folyamatban van.

(pszv/bbc.com/interfax.com.ua/pravda.com.ua/suspile.media)