HM-államtitkár: Magyar iskolákra van szükség a magyarság megőrzéséhez

2022. október 5., 11:19 , 1128. szám

A magyarságot csak magyar nyelven lehet megőrizni, amihez magyar iskolákra van szükség – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára az Arad megyei Kisperegen és Pécskán múlt szerdán, ahol átadta a Rákóczi Szövetség által biztosított ösztöndíjakat a magyar nyelvű oktatást választó gyerekeknek.

Vargha Tamás úgy fogalmazott: „nagyszerű, felemelő érzés” magyarnak lenni. Ahhoz, hogy ezt „gyerekeink, unokáink is átélhessék”, szükség van a magyar nyelvű oktatás megőrzésére.

Az államtitkár elmondta, az anyaország, a magyar kormány többféleképp segíti azt, hogy a magyarságtudatot szülőföldjükön élhessék meg az országhatárokon túl élő magyarok. „A mai program ennek csak egy pici része” – közölte.

Vargha Tamás Kisperegen három előkészítős diáknak adta át a Rákóczi Szövetség tízezer forintos ösztöndíját és Béres József Szép magyar ének című könyvét.

A kisperegi elemi iskolában 17 diák tanul; a szintén az intézményhez tartozó óvodába 18-an járnak. (Romániában az a gyerek, aki szeptemberben betölti a hatodik életévét, úgynevezett iskolai előkészítő osztályba kerül, számukra adták át az ösztöndíjakat.)

A pécskai 2. számú, nyolcosztályos általános iskolában 9 gyerek jár az előkészítő osztályba.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke megköszönte, hogy az előkészítős gyermekek szülei a magyar iskolát, azaz „a magyar jövőt választották”. Hozzátette: a szimbolikus összegű anyagi hozzájárulást több száz önkormányzat és magánember hozzájárulása révén tudják adni.

Faragó Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Arad megyei elnöke köszöntőjében kiemelte: hagyomány, hogy szeptemberben a Rákóczi Szövetséggel közösen köszönetet mondanak azoknak a családoknak, akik magyar nyelvű iskolába íratták a gyerekeiket. Hozzátette: a szerény anyagi támogatás segíti a családokat az iskolakezdés időszakában. Az előkészítős diákok a Rákóczi Szövetség támogatásával egy iskolatáskát is kapnak.

(MTI/Kárpátalja)