Rekordszámú elsős költözött be az újvidéki Európa Kollégiumba

2022. október 5., 09:30 , 1128. szám

Beköltöztek az újvidéki Európa Kollégiumba az elsős egyetemisták, akiket ünnepélyes keretek között fogadtak az intézményben.

„Még sohasem volt ennyi diákunk, összesen 113 elsős iratkozott be. Nekünk az a célunk, hogy a fiataloknak egy olyan környezetet biztosítsunk, ahol elsősorban rend van, mivel ez a konfliktusmentes együttélés alapja. Másodsorban pedig, hogy egy olyan családias környezetben találják magukat, ahol mi minden szinten támogatjuk egymást. […] A szakkollégiumi rendszerünk által megpróbáljuk őket emberileg és közösségileg formálni” – nyilatkozta Snajder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója.

„Ha a gyerekeink és az unokáink itt vannak és itt maradnak, akkor van értelme annak az erőfeszítésnek, annak a harcnak, amelyet közösségileg, egyénileg és családilag folytatunk” – kezdte köszöntőbeszédét Pásztor István.

Az elmúlt nyolc évben egy olyan intézmény épült fel, amely mindannyiunk büszkesége, amely nemcsak a kollégiumi rendszerek, hanem a magyar identitás megőrzése szempontjából fontos intézmények tekintetében is példaértékű – hangsúlyozta.

Az eseményen jelen volt Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki kiemelte, hogy az Európa Kollégium építése során gyakorlatilag mindenféle nehézség felmerült, és ha 2010-től a Vajdasági Magyar Szövetség, a tartományi parlament, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány nem fognak össze, és nem állnak az építkezés mellé, akkor ma nem nyithatnák meg a nyolcadik évet a kollégiumban.

„Ma olyan XXI. századi körülményeket tudunk biztosítani az újvidéki egyetemistáknak, amelyek lehetővé teszik a mindennapi életet, a bentlakást. De ennél sokkal többet nyújtanak az itteni feltételek. Az Európa Kollégium az újvidéki magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja is egyben, de nyugodtan mondhatjuk azt, hogy általában véve a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb bástyája…” – fogalmazott Potápi.

 (vajma.info/Kárpátalja)