Tantárgyi vetélkedők a KMPSZ szervezésében Beregszászban

2022. október 10., 15:30 , 1129. szám

Újabb öt vetélkedőt bonyolított le a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ). A megmérettetéseknek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisa adott otthont október 8-án.

A KMPSZ idén két – egy online és egy jelenléti – fordulóban szervezi meg a hagyományos tantárgyi vetélkedőit. Az első forduló online formában valósult meg a Google Forms platformon a kijelölt iskolaközpontokban, a második forduló pedig jelenléti formában a Rákóczi-főiskola bázisán október három egymást követő szombatján.

A vetélkedő második fordulóján azok a diákok vehettek részt, akik az első fordulón elért átlageredmény feletti pontszámot értek el. A vetélkedők résztvevőinek neve, illetve helyezési sorrendje megtekinthető a KMPSZ honlapján.

Október 8-án az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati, a Karádi László helyesírási, az ukrán nyelv és irodalom, valamint a Terebesi Viktor és Geőcze Zoárd nevét viselő matematikaversenyekkel folytatódott a KMPSZ tantárgyi vetélkedőinek második fordulója.

A pedagógusszövetség a vetélkedők tesztfeladatainak elkészítésére a Rákóczi-főiskola tanárait kérte fel a jelenleg érvényben lévő általános és középiskolai, valamint a tehetséggondozó oktatási intézmények követelményrendszerére épülő ismeretanyag felhasználásával.

„A tantárgyi vetélkedők alkalmával minden évben fontos szempont számunkra, hogy megtaláljuk a tehetséges és szorgalmas gyerekeket” – fogalmazott Szilágyi Lajos, a KMPSZ beregszászi járási elnöke.

Más tantárgyakkal ellentétben a KMPSZ által szervezett matematikaversenyeken a korosztályi bontást külön versenyként szervezik meg, ezzel is tisztelegve a két kárpátaljai vonatkozású matematikus emléke előtt. A Terebesi Viktor Emlékverseny során a 3–6. osztályos, a Geőcze Zoárd Matematikaverseny során pedig a 7–11. osztályos tanulók mérhetik össze tudásukat.

A versenyek eredményeit az értékeléseket követően néhány napon belül töltik fel a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség honlapjára (www.kmpsz.uz.ua).

A KMPSZ tantárgyi vetélkedőinek második fordulója tovább folytatódik október 15-én, amikor a Margittai Antal biológiaversenyt, az informatika- és történelemversenyt, valamint a Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedőt rendezik meg a beregszászi főiskola bázisán.

TV21 Ungvár/K. K.