Magyarország, Szlovákia és Románia segítségével hoznak létre egy kastély formájú játszóteret Huszton

2022. október 17., 11:50 , 1130. szám

A Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna határon átnyúló együttműködési program keretében Kárpátalján már több éve valósulnak meg különböző projektek a kulturális örökség újjáélesztése, a turizmus népszerűsítése és szociális helyek kialakítása érdekében.

Ennek a programnak köszönhetően például a nevickei várban a toronyhoz stilizált bolt­ívet kezdtek építeni.

A Tematikus Várút, SMAR.T.OURISM projektet a „Kárpátalja” Regionális Fejlesztési Ügynökség valósítja meg. Az Európai Unió forrásaiból, valamint magyarországi, szlovákiai és romániai partnerek támogatásával új ötleteken dolgozik a csapat.

Jelenleg egy tematikus játszóteret építenek Huszton, a Majdan hősei parkban. Ez nemcsak egy kikapcsolódási helyszín, hanem egy igazi játszótérerőd. A helyszínen már folynak a munkálatok. Volodimir Feszkov, az ügynökség vezetője elmondta, hogy a játszótér hamarosan elkészül, rendkívül érdekes és nem mindennapi lesz.

„A tematikus játszótér emlékezteti majd a gyerekeket a vártörténet örökségének fontosságára, amelyben a közösség él, és amely az egyik legfontosabb turisztikai látványossága – mondta. – Ez az új helyszín, amelyen jelenleg is dolgozunk, remélem, tetszeni fog a park látogatóinak. A Kárpátalja APP örül, hogy része lehet a projektnek, és kellemes élményeket nyújthat a kárpátaljaiak számára.”

A játszótér ötlete a huszti Kulturális és Rekreációs Parkban régebben született. A park viszonylag „fiatal”, azonban hiányzik belőle a látnivaló. Modern az elrendezése és kialakítása, gyönyörű virágágyások, fák, veszik körül, de nincs játszótér a gyerekek szórakoztatására.

Ezért nem volt kérdés, hogy hol alakítják ki a tematikus játszóteret, ám a háború kezdetével az építkezési munkálatok kezdete tolódott. Jelenleg azonban aktív fázisban van, az ügynökség munkatársainak elmondása szerint már nem kell sokat várni.

„Sajnos az államunkban zajló harcok miatt korlátozásokba ütköztünk. Ezért nem kezdhettük el korábban az építkezést. De közben más kérdéseken is dolgoztunk. Csapatunk részletesen kidolgozta az objektumhoz kapcsolódó minden részletet, nevezetesen, hogy milyen lesz, pontosan hol lesz elhelyezve. Az pedig, hogy a helyszín a parkban lesz, és onnan jól látható maga a huszti vár is, szerintem nagy plusz. Megállapodás született a helyszín minőségének és biztonságának kérdésében is” – közölte Katerina Naturkacs projektmenedzser.

A hírt a tematikus játszótérről a helyiek is örömmel fogadták.

„A HUSKROUA.A tematikus várútról már korábban is hallottam, és lenyűgöző, hogy régiónkban valósul meg. A magyaroknak, szlovákoknak és románoknak köszönhetően helyreállítjuk Kárpátalja elveszett nagyságát. Jó, hogy városunk is felkerült azon települések listájára, ahol impozáns helyszínek jönnek létre. A hely a rekreációs parkban ideális, mert onnan láthatók az erőd romjai is” – közölte Szabó Mihály helyi lakos.

VV/Marina Aldon