A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

2022. október 18., 18:16 , 1130. szám

Különleges meseelő­adással örvendeztette meg közönségét a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata Beregszászban. Az elmúlt héten mutatták be nagy sikerrel a brit kortárs meseíró, Ursula Jones A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című művét. Az előadás Gyevi Bíró Eszter rendezésében került színre, melyet kimondottan a kárpátaljai magyar gyerekek számára készítettek.

Az elmúlt hónapokban kialakult háborús helyzet nehéz időket hozott a kárpátaljai kulturális életbe is. Mindezek ellenére a beregszászi magyar színház munkatársai igyekeznek mindent megtenni, hogy a nehézségek közepette a kultúra eszközein keresztül egy kicsit lelkileg enyhítsék az itt élők helyzetét. Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója elmondta: „Nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor háborús helyzetben, légiriadók között meseelőadást vittünk színre a beregszászi színházban. Felmértük az igényeket, és elsősorban a gyerekekhez szerettünk volna szólni, hiszen ők számunkra a jövő, ők jelentik a kárpátaljai magyarság reménysugarait. Úgy gondoltuk, hogy ilyen nehéz helyzetben a szívükhöz, a lelkükhöz kell szólni, ezért tematikusan Ursula Jones A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című meséjét választottuk.” Az igazgató azt is elmondta, hogy a szerző Ursula Jones jókívánságait küldi az előadáshoz és várja az eredményét. Mint mondta:  „Egy összefogás eredményeként jött létre ez az előadás, hiszen amellett, hogy budapesti a rendezőnő, külföldi a szerzőnő, Örkény István szerzői jogi hagyatékának gondozói hozzájárultak ahhoz, hogy az általuk felajánlott összegből meseelőadás jöjjön létre a kárpátaljai magyar gyerekek számára.”

A tervek szerint a színház társulata szeretné a közeljövőben Kárpátalja több magyar tannyelvű intézményébe is elvinni a produkciót. A darabban Vass Magdolna, Gál Natália, Sőtér István és Rajkó Balázs, a beregszászi színház színészei működnek közre. Az elő­adásban fontos szerepet kapnak a kisebb tárgyak: kavicsok, dobozok, eszközök amelyek birodalmakat, világokat testesítenek meg az elme csodálatos képzeletvilágának szárnyán. A mesében aztán szerelem, ármány, harc, lovagok, hercegek, udvari bolondok, királykisasszonyok versengenek egymással. A királylány nem találja sem birodalmát, sem társát, majd megannyi bolyongás és küzdelem után a szerető társ és a birodalom is megkerül imitt-amott-mindenütt. A közel 45 perces meseelőadás igazi lelket üdítő élmény nemcsak a gyermekek számára, a melankolikus folklorizált dallamvilággal tűzdelt énekekben a jelenkor nehézségei, a menni vagy maradni kérdése, a bizonytalan, kilátástalan léthelyzet érzete is felsejlik, ahogyan a minden nehézséget felülmúló és az emberi lelket megtartó reménysugár fonala is végigvezeti a mesebeli hősöket a legnehezebb pillanataikon.

A darabban használt tárgyakat, kavicsokat Zsell Diána keze munkája díszíti, amelyek közelebb vitték a gyermekek képzeletét a mesebeli világ titokzatos, kincses birodalmához.

Az igazgató elmondta, hogy a november folyamán a felnőttek számára is szeretnék a már jól ismert, Vidnyánszky Attila rendezésében színre vitt Háztűnéző című darabot bemutatni. Valamint szintén Gyevi Bíró Eszter rendezésében januárra egy különleges versszínházi előadással készülnek a Petőfi-emlékévre, Petőfi, Kölcsey, Vörösmarty és Csokonai művei alapján.

Vass Magdolna, a meseelő­adás főszereplője, a királykisasszonyt megtestesítő színésznő elmondta: „Gyerekeknek játszani mindig hálás feladat, hiszen ők mindenfélét képesek befogadni. Gyermekként képesek vagyunk a tárgyakat megszemélyesíteni. Az előadásban a köveken keresztül próbáljuk elvinni őket a birodalmak különleges világába. Fantasztikus nekik játszani. Ez valóban mese a mesében, hiszen 45 évesen királykisasszonyt játszani nem egyszerű feladat. De rendkívül izgalmas és hálás dolog. Teljesen más gyerekeknek játszani, hiszen ők még nagyon romlatlanok és nagyon csodálatos lelkületűek.”

ev