A háborúban elesett kárpátaljai magyar katona, Háda László családját segíti a magyar konzulátus

2022. október 19., 11:49 , 1131. szám

Ismét a háborúban elesett magyar származású katona családjának adtak át támogatást Magyarország Beregszászi Konzulátusán. A beregszászi születésű Háda László október elsején a Herszon környéki déli fronton halt hősi halált, akit a közelmúltban katonai tiszteletadás mellett kísértek utolsó útjára a Vérke-parti városban.

Kuti László ungvári magyar konzul elmondta, hogy Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, illetve a két kárpátaljai magyar külképviselet, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa azt a programot valósítják meg, amelynek keretén belül lehetőségeikhez mérten anyagi támogatást nyújtanak az elesett magyar katonák családjainak. „Sajnos ezek az esetek az elmúlt időszakban jelentősen megszaporodtak, elég sok ilyen eseményen kellett részt vennünk. Ezzel a kis támogatással igyekszünk a magunk részéről enyhíteni azokat a nehézségeket, gondokat, amelyeket egy családfő, egy gyermek elvesztése a család számára jelent. Továbbá ezzel a támogatással szeretnénk magyar részről kifejezni azt is, hogy Magyarország gondol a kárpátaljai magyarságra, együttérez velük. Azt is ki akarjuk fejezni, hogy szeretnénk, hogy ennek a háborúnak minél előbb vége legyen, minél előbb beköszöntsön a béke, és a kárpátaljai magyarok nyugodtan, békésen építhessék jelenüket, jövőjüket a szülőföldjükön” – fogalmazott a konzul úr.

A 48 éves beregszászi férfit, aki a fronton vesztette életét, édesanyja és lánya gyászolja. László a háború kitörését követően Budapestről tért haza annak érdekében, hogy önkéntesként kiálljon az agresszió ellen.

Szeszák Erzsébet, Háda László édesanyja elmondta, hogy fia a háború kitörését követően napokig folyamatosan arról beszélt, hogy ő szeretne elmenni a háborúba. „Mondtuk neki, hogy erről szó sem lehet. Aztán eljött az a bizonyos szombat este, amikor összeszedte a holmiját, és elment itthonról. Próbáltam visszatartani, de nem lehetett. Aztán még március 8-án találkoztam vele Beregszászban és beszélgettünk. Ezt követően először elvitték Munkácsra, majd tovább Ungvárra, később a fehérorosz határnál volt 2 hónapon keresztül, ahol kiképzésben vett részt. Ételt mindig kaptak eleget, megvolt a megfelelő felszerelésük. A továbbiakban nem nagyon tudott beszámolni arról, hogy épp hol van. Aztán október 1-jén telefonált nekem, hogy most őt el fogják vinni, de azt nem mondta meg, hová, és nem biztos, hogy lesz internethálózat. Még aznap meg is halt…” – számolt be a gyászoló édesanya.

Mindenki a háború mielőbbi befejezésében bízik. Magyarország pedig továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa a háborúban elesettek hozzátartozóit, családjait.

TV21 Ungvár/D. P.