Kárpátaljai diákok és ukrán katonák gyermekei a Gloria Victis 1956-os megemlékezésen

2022. október 24., 17:51 , 1131. szám

Vasárnap Kárpát-medence-szerte ismét megemlékeztünk a magyar nemzet XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb eseményéről, az 1956-os forradalomról, amely a magyar népnek a sztálinista és kommunista diktatúra elleni forradalma, valamint a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca volt. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyon sokan érkeztek Budapestre, hogy tiszteletüket tegyék az 1956-os események és résztvevőik előtt. Kárpátaljáról a Rákóczi Szövetség meghívására 50 diák érkezett a magyar fővárosba. Továbbá ugyanennyi olyan ukrán nemzetiségű gyermek is meghívást kapott a rendezvényre, akiknek szülei jelenleg a fronton teljesítenek szolgálatot. Az eseményről Páva Juditot, a Tiszapéterfalvai Református Líceum fizika és matematika szakos tanárnőjét, a Rákóczi Szövetség nagyszőlősi régiójának koordinátorát kérdeztük.

– Október 21-én érkeztünk meg Budapestre. Idén a beregszászi és nagyszőlősi régió intézményeinek – a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma, a Nagyberegi Református Líceum, a Nagymuzsalyi Hunyadi János Líceum, a Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Alap- és Középfokú Oktatási Intézmény, a Tiszapéterfalvai Református Líceum és a Nevetlenfalui Oktatási-Nevelési Központ – diákjai és kísérő tanárai kaptak meghívást a Rákóczi Szövetség Gloria Victis 1956 megemlékezésére.

A diákok számára a budapesti Berlin Hotel biztosított szállást, valamint étkezési lehetőséget. A korai érkezésnek köszönhetően a nap folyamán megtekintettük az Országházat, valamint annak látogatóközpontját, illetve a magyar Parlament üléstermét. A jelenlévők érdekes információkat hallhattak az idegenvezetőktől. Ezt követően a díszlépcsőházban közös csoportképet is készítettünk.

Másnap a délelőtti órákban a 301-es parcellánál róhattuk le tiszteletünket az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A megemlékezést és filmvetítést követően a diákok meghódították a Gellért-hegyet és a Duna-partot, majd elindultak a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) aulájába, ahol együtt hallgatták meg a történelmi esemény különböző visszaemlékezéseit, illetve köszöntőbeszédeit.

 A rendezvényen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelen volt, aki beszédében kiemelte a kárpátaljai magyarság és Ukrajna viszonyát, a háború kapcsán méltatta, hogy Ukrajna hősiesen harcol a saját szabadsága és szuverenitása védelmében. Majd arról is beszélt, hogy 1956 hősei szabad hazát akartak nemcsak maguknak, hanem a jövőnek is szerették volna örökül hagyni. Habár a küzdelmük esélytelen és reménytelen volt, a hősök mégis vállalták a biztos halált, és nem remegtek meg a bitófa árnyékában sem, mégpedig azért, mert tudták, hogy igazuk van. Gulyás Gergely azt is hangsúlyozta, hogy az 1956-osok tanúságtétele bizonyítja, hogy a küzdelem értelme nemcsak a győzelem lehet, és hogy az igazság mögött nem mindig áll többség, de jobb egyedül maradni, mint hazugságban élni – számolt be lapunknak az elhangzottakról a kárpátaljai tanárnő.

Ezt követően a Tiszapéterfalvai Református Líceum diákjait érte az a megtiszteltetés, hogy felszállhattak egy korabeli Csepel teherautó platójára kezükben fáklyákkal és zászlókkal, hogy a BME épületétől a Bem térig vonulva tisztelegjenek ’56 hősei előtt. A felvonuláson 2000-en vettek részt. A kárpátaljaiakon kívül voltak még Felvidékről, Vajdaságból, Erdélyből és természetesen Magyarországról is diákok.

A Bem téren együtt hallgatták a diákok Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak és Fazekas Kristóf, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kárpátaljai diákjának beszédét. Potápi Árpád János beszédében kiemelte, hogy 1956 forradalmi napjaiban hűségesnek kellett lenni nemcsak a jelenvalókhoz, hanem a már elhunyt és minden elkövetkezendő nemzedékhez is. Csak aki hűséges maradt ehhez a tekintélyes örökséghez, az győzhetett. A forradalmat ugyan vérbe fojtották novemberben, de a forradalmárok hűségükkel örök győzelmet arattak a fölött a rendszer fölött, mely végül a történelem szemétdombjára került. A továbbiakban a politikus hangsúlyozta: „Ők azt a hűséget követték, amelyet Vörösmarty így fogalmazott meg: »Hazádnak rendületlenűl Légy híve, oh magyar.« A hazához való hűség és nemzetünk érdeke ma egyetlen dolgot követel: békét. Békére van szüksége a kárpátaljai magyarságnak, békére van szüksége a háborús inflációval sújtott Európának.”

Ezt követően a diákok és kísérőik együtt indultak a BME épületébe, ahol az ismert Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zenepedagógus zongorakoncertjén vettek részt.

Október 23-án reggel intézményeink tanulói megtekintették az Álmok álmodói c. kiállítást.

A Nagyberegi Református Líceum diákjai pedig részt vettek az október 21–23-án az Országházban zajló Gloria Victis történelmi vetélkedőn, amelyen eredményesen szerepeltek.

– A nap végén kárpátaljai csoportunk megköszönte a Rákóczi Szövetség minden munkatársának, támogatójának, hogy emlékezetessé tették számukra az együtt töltött időt, s hogy együtt tiszteleghettünk történelmi múltunk és 1956 hősei előtt. Mindezeknek jelképes jelentősége van, hiszen kiállunk a nézeteink mellett, a magyarságtudatunk mellett, és mindannyiunk számára az a legfontosabb, hogy minél hamarabb béke legyen – idézte fel az eseménydús hétvégét Páva Judit.

Dankai Péter