Rezeda-piknik a honfoglalási emlékparkban

2022. október 31., 16:53 , 1132. szám

A Beregszászi Rezeda Folkműhely ifjúsági táncegyüttese október 29-én csapatépítő pikniken vett részt a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban. Az esemény célja az volt, hogy a fiatalok megismerve vidékünk történelmét egyben olyan hasznos közösségi programon vegyenek részt, mely segíti a csapat összekovácsolását, segíti a közösségben együtt töltött élmények gyarapodását, s a jelenlegi nehéz körülmények néhány órára való feledtetését.

A látogatás során Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke várta a csapatot, aki mesélt a honfoglalási emlékpark történetéről, valamint a KMKSZ által létrehozott látogatóközpontról. Mint mondta: Kárpátalja számos településén bukkantak honfoglalás kori leletre. A Tiszacsomán feltárt temető a környék legjelentősebb emlékhelye. 1996-ban a KMKSZ kezdeményezésére az egykori honfoglaló elődök temetőjének északi részére emlékparkot hoztak létre, ahol azóta minden évben emlékünnepséget szervezünk. A Szövetség néhány éve megvásárolta a park melletti területeket, ahol látogatóközpontot hozott létre, melyet Kész Barnabás néprajzkutató, történész rendezett be korhűen. A csoport számára lehetőség volt megtekinteni az állandó kiállítást is, mely igazán felkeltette a diákok érdeklődését. A program állatsimogatással folytatódott.

A nap második felében a diákok – két csapatban – ügyességi játékokon vehettek részt, melyeket Várady Enikő és Orosz Péter együttesvezetők állítottak össze. A Kárpátalja Őrzői és a Tyű csapat közti szoros küzdelem végül 11:13-ra a Tyű csapat számára kedvezett. A játékok után piknikre került sor, melynek előkészületei folyamatát a diákok népdalokkal is színesítettek. A nap végén számháborúval zárták a programot. A csapat kellően elfáradva, de élményekben gazdagon tért haza.

A program helyszínének támogatója a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség volt.

VE