Sikeresen lezajlottak a XI. Kárpátaljai Vándoregyetem előadás-sorozatai

2022. október 31., 13:17

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idén 11. alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Vándoregyetemet, melynek idén is három intézmény biztosított helyszínt: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a radvánci Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégium, valamint idén első alkalommal a Kálvin János Református Szakkollégium.

A Vándoregyetem célja, hogy a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatásban dolgozó tanárok és kutatók valamennyi, Kárpátalján magyar nyelven oktató felsőoktatási intézményben vagy ahhoz köthető szakkollégiumban bemutathassák kutatási témájukat vagy olyan tudományos eredményeiket, melyek széles körű érdeklődést válthatnak ki.

A pályázatra olyan fokozattal rendelkező tanárok vagy kutatók jelentkezését vártuk, akik valamely kárpátaljai felsőoktatási intézményben munkaviszonnyal rendelkeznek és általános érdeklődésre számot tartó témával előadást kívánnak tartani. Egy pályázó több pályázatot is benyújthatott, de csak egy témával vehetett részt a Vándoregyetemen. Az előadás nyelve a magyar.

A 2022/2023-as tanévben a Vándoregyetemre 2022. április 26. – október 10. között lehetett jelentkezni. Ez idő alatt 7 fő nyújtotta be pályázatát, s közülük mindnyájan megtartották előadásukat.

Az előadók valamennyien a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói voltak, akik

3 tudományterületet (történelem-, társadalom-, természettudomány) és 5 tudományágat képviseltek: közgazdaság, számvitel, biológia, történelem és pedagógia.

A Vándoregyetem 2022. október 24-én vette kezdetét, melynek első állomása a beregszászi Kálvin János Református Szakkollégium volt.

Az előadás-sorozatok 2022. október 26-án folytatódtak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, ahol sor került a Vándoregyetem hivatalos megnyitójára. A távoktatás miatt az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán‒Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének hallgatói online, a Google Meet felületen vehettek részt a Beregszászban tartott előadásokon. Az áramkimaradások miatt az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium és a Pásztor Ferenc Szakkollégium diákjai pedig szintén a Rákóczi-főiskolán megtartott előadásokhoz csatlakozhattak.

2022. október 27-én a Vándoregyetem harmadik és egyben utolsó állomása a radvánci Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégiumba érkezett.

A Vándoregyetemen a következő oktatók mutatták be saját kutatási eredményeiket: prof. dr. Bacsó Róbert, dr. Csatáry György, dr. Kohut Erzsébet, dr. Loszkorih Gabriella, dr. Molnár Ferenc, dr. Pallay Katalin, dr. Váradi Natália. A három helyszínen összesen 108 fő vett részt.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány vezetősége ezúton is köszönetét fejezi ki az előadóknak és a befogadó intézményeknek.

A Kárpátaljai Vándoregyetem megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány