A kajszibarack komplex biológiai növényvédelme I.

Nyugalmi állapottól rügypattanásig

2022. november 1., 12:33 , 1132. szám

A gyümölcstermesztésben a nyugalmi állapotban elvégzett növényvédelmi munkák – tisztogatás, metszés – éppen olyan mértékben fontosak, mint a vegetációban alkalmazott permetezések, növényvédelmi munkák. Éppen ezért minden esetben indokolt a megfelelő növényvédelem a február–márciusi időszakban, a fontos tennivalók elmulasztása esetén igen nagy problémákra számíthatunk tavasszal és a nyár folyamán.

 

Nyugalmi állapottól a rügypattanás állapotáig

A rügypattanást megelőzően az első feladat a fák ápolása és tisztogatása. A fák lombkoronáiban gyakran ott maradt moníliás gyümölcsmúmiákat távolítsuk el és semmisítsük meg. Vágjuk le a moníliával fertőzött elhalt ágakat, gallyakat. Legtöbbször ilyenkor még láthatók az előző szezonból megmaradt, moníliával fertőzött elhalt virágok és levelek, tehát könnyen megállapítható, hol kell beavatkoznia a gazdának annak érdekében, hogy a fertőzés már a virágzás előtt ne okozzon kárt. Valamivel nehezebb felismerni a baktériumos (ventúriás) fertőzéseket. A felrepedő, foszló kéregrészeket szintén távolítsuk el, a gallyakat vágjuk le. A moníliás és ventúriás ágrészek eltávolítását úgy végezzük el, hogy 10-15 cm tünetmentes élő részt is vágjunk le.

Szintén fontos még a rügyfakadás előtt a pajzstetűtelepek felderítése, továbbá a kéreg repedéseiben áttelelő kártevők képleteinek az eltávolítása, lekapargatása.

A levágott növényi részeket gyűjtsük össze, és minél hamarabb (24 órán belül) semmisítsük meg. A vágási felületeket még aznap zárjuk le valamelyik engedélyezett sebkezelővel (pl.: Biocera, Florasca stb.).

Természetesen nyugalmi időszakban a lemosó permetezés sem maradhat el (metszés előtt): réz + hidroxid, réz-szulfát. Ezeket a vegyszereket valamilyen olajos hatóanyaggal kiegészítve juttassuk ki. Hatványozottan fontos az olajos lemosó permetezés, ha atka, pajzstetű és más kártevők tömeges jelenlétére számítunk a továbbiakban. A lemosó permetezés után egy, maximum két héttel (de mindenképpen rügypattanás előtt) ajánlatos még egy lemosó permetezést elvégezni (a metszés után), amikor is réz-szulfát hatóanyagot alkalmazunk a kajszigutaütés ellen.

 

Rügypattanástól egérfülállapotig

Ebben az időszakban a monília, a ventúriás varasodás és a levéllikasztó betegségek ellen célszerű védekezni. Természetesen az egyetlen engedélyezett és hatékony védekezési mód a permetezés réz hatóanyagokkal.

A sodrómolyok, araszolóhernyók, barackmoly, atkák, pajzstetvek ellen az azadirachtin hatóanyagú szerekkel (pl.: Pronatura, Neemix, Neem, Azal stb.) és nyári hígítású olajtartalmú készítményekkel (pl.: Vegasol, mészkénlé, különféle olajok stb.) védekezhetünk. Amennyiben legalább egy alkalommal feltűnnek ezek a kártevők, érdemes védekeznünk.

Ebben az időszakban más lehetőségünk nincs a kártevők elleni biológiai védekezésre. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány falugazdásza