Leállt a fekete-tengeri gabonafolyosó

2022. november 1., 17:07 , 1132. szám

Amint az az elmúlt hetek moszkvai nyilatkozatai alapján amúgy is valószínűsíthető volt, Oroszország a hét végén leállította a részvételét az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban. Az orosz védelmi minisztérium múlt szombaton kiadott közleménye a lépést a szevasztopoli kikötőben horgonyzó hajók elleni támadással indokolta.

A támadás

Szombaton reggel Mihail Razvozsajev, az elcsatolt Szevasztopol vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg megtámadta az Oroszországi Föderáció Fekete-tengeri Flottájának hajóit. Elmondása szerint ez volt a háború eddigi történetének legmasszívabb dróntámadása. Az orosz tisztviselő által terrortámadásnak nevezett akcióban szerinte kilenc drón és hét autonóm pilóta nélküli tengeri szerkezet vett részt. Hivatalos források szintén légi célpontok megsemmisítéséről számoltak be. Bloggerek egy víz alatti célpont megsemmisítéséről is hírt adtak.

„Kisebb károk keletkeztek az Ivan Golubec tengeri vonóhálós hajóban, valamint a Déli-öbölben található bójahálós akadályban” – írta a támadás okozta károkról Razvozsajev Telegram-csatornáján, amelyet a BBC News Ukrajina idéz.

Reggel jelentették, hogy a Szevasztopoli-öbölben leállították a forgalmat. Kompok és hajók nem haladhattak át az öblön. Később Razvozsajev bejelentette, hogy a korábban civilek számára elérhető valamennyi szevasztopoli videokamera adását zárolják, mert „lehetőséget adnak az ellenségnek a város védelmi rendszereinek felfedésére”.

A Telegram-csatornák éjszakai és reggeli videókat osztottak meg, amelyeken drónok és robbanások voltak láthatók a tengeren.

Még aznap Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte Telegram-csatornáján, hogy a Szevasztopoli-öbölben négy orosz hajó sérülhetett meg, köztük a Makarov admirális fregatt, amelyről szintén indítottak cirkálórakétákat ukrán városok ellen.

Orosz közlés szerint a fekete-tengeri flotta hajóit október 29-én megtámadó tengeri drónok navigációs moduljainak elemzése alapján úgy vélik, hogy ezeket a szerkezeteket egy a gabonakezdeményezés keretében használt civil hajó fedélzetéről indíthatták Odessza térségéből – írja a korrespondent.net.

Nagy-Britanniát is megvádolták az oroszok

Razvozsajev azt állította, hogy ezt a „terrorcselekményt” az ukrán 73. különleges haditengerészeti műveleti központ katonái hajtották végre, akiket állítólag a Mikolajiv megyebeli Ocsakiv városában tartózkodó brit szakemberek képeztek ki.

„A brit haditengerészet ezen alakulatának képviselői vettek részt a Balti-tengeren szeptember 26-án az Északi Áramlat–1 és Északi Áramlat–2 gázvezetékek felrobbantásával kapcsolatos terrorcselekmény megtervezésében, biztosításában és végrehajtásában” – idézi a városvezetőt a BBC News Ukrajina.

A brit közszolgálati média emlékeztet, hogy Oroszország folyamatosan a nyugati országokat vádolja a gázvezetékek szabotálásával. Hivatalosan a londoni védelmi minisztérium epikus léptékű kitalációnak nevezte az Oroszországi Föderáció vádjait.

Ukrajna nem kommentál

Kijev hivatalosan nem kommentálta az esetet. Az ukrán hadsereg nem jelentette be orosz hajók támadását vagy megsemmisítését.

„Nincs hivatalos megerősítés, de nyilvánvaló, hogy a »harci szúnyogoktól« való ekkora félelem és az ellenük alkalmazott agresszív légvédelmi rendszer fordított reakciót válthat ki” – fogalmazott Natalija Humenyuk, a Dél operatív parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az ukrán televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában.

Szerinte a légvédelmi rakéták sikertelen indítása is okozhatta a történteket.

Más ukrán tisztviselők is utaltak rá, hogy maga Oroszország lehet a felelős. Olekszij Aresztovics, az Elnöki Hivatal tanácsadója például a Fejgin Live adásában a történteket „baráti tűzzel” magyarázta, vagyis feltételezte, hogy maguk az oroszok nyithattak tüzet a saját hajóikra tévedésből.

Az orosz válasz

„Tekintettel arra, hogy október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és polgári hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában, az orosz fél leállítja a részvételét a mezőgazdasági termékek ukrajnai kikötőkből történő kivitelére vonatkozó szerződés megvalósításában” – olvasható az orosz védelmi minisztérium közleményében, amelyet az MTI idéz.

Ukrajna Törökország és az ENSZ reakcióját várja a kezdeményezésből való kilépésről szóló orosz nyilatkozatokra, vagyis azokét, akikkel a gabonaszerződést valójában aláírta – mutatott rá Szerhij Nyikiforov, Volodimir Zelenszkij elnök szóvivője hangsúlyozva, hogy Kijev semmilyen megállapodást nem írt alá közvetlenül Moszkvával.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz közleményre reagálva Twitter-üzenetében leszögezte, hogy Moszkva „hamis ürügyekkel” függeszti fel a fekete-tengeri gabonafolyosóról kötött megállapodásban való részvételét.

„Felszólítok minden országot, hogy követelje Moszkvától: vessen véget az éhínséggel való játszadozásának, és ismét vállalja, hogy teljesíti a kötelezettségeit” – írta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólította a világközösséget, hogy határozottan reagáljanak Moszkva lépésére.

„Miért van az, hogy néhány maroknyi ember valahol a Kremlben eldöntheti, hogy Egyiptomban vagy Bangladesben lesz-e étel az emberek asztalán? Most erőteljes nemzetközi reakcióra van szükség mind az ENSZ szintjén, mind más szinteken, különösen a G-20 szintjén” – jegyezte meg az államfő videoüzenetében.

„Az ENSZ fontosnak tartja, hogy minden fél tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek veszélyeztethetik a fekete-tengeri gabonakezdeményezést, amely létfontosságú humanitárius kezdeményezés, és egyértelműen kedvező hatása van emberek millióinak élelmiszerhez jutásához világszerte” – hangsúlyozta Sté­phane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

A júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé tette több millió tonna ukrán gabona exportját, amely az orosz offenzíva februári kezdete óta ukrajnai kikötőkben vesztegelt – emlékeztet az MTI. A blokád miatt elszabadultak az élelmiszerárak, és az ENSZ éhínség veszélyére figyelmeztetett. Vlagyimir Putyin orosz elnök az utóbbi hetekben több ízben bírálta a megállapodást, hangsúlyozta, hogy Oroszország szállításai kárt szenvednek a Moszkva elleni szankciók miatt.

Sajtóértesülések szerint Oroszország kilépése a gabonakezdeményezésből eddig 218 hajót érintett. Ezek közül 95 már elhagyta az ukrán kikötőket és ellenőrzésre vár, további 101 pedig az ukrán kikötőkbe tartva várja, hogy átvizsgálják. A fennmaradó 22 az ukrán kikötőkből való kilépésre vár.

(ntk/bbc.com/MTI/korrespondent.net)