UNESCO: Ukrajnában több mint 200 kulturális objektum sérült meg

2022. november 3., 16:09 , 1132. szám

A legtöbb sérült objektum Donyeck, Harkiv, Kijev és Luhanszk megyékben található. Az UNESCO egy platform létrehozását tervezi az oroszok által okozott károk valós idejű nyomon követésére – írja a DW.

A kulturális örökség mint háborús célpont

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szakosított Intézménye, az UNESCO megerősítette, hogy Ukrajnában 207 kulturális örökségi helyszínt ért kár a nagyszabású oroszországi invázió február 24-i kezdete óta. Mint Christa Piccat, az UNESCO kulturális és vészhelyzetekért felelős igazgatója az AFP hírügynökségnek rámutatott, a kulturális örökség gyakran szenved „járulékos károkat” a háborúk során, de néha direkt célponttá válik, „mert az ország identitásának lényege”.

Ukrajnában megsérült 88 vallási objektum, 15 múzeum, 76 történelmi és/vagy művészeti jelentőségű épület, 18 emlékmű és 10 könyvtár. A legtöbb sérült objektum Donyeck megyében (59), valamint Harkiv (51), Kijev (30) és Luhanszk (25) megyékben található.

Az UNESCO együttműködik az ukrajnai múzeumokkal és gyűjteményekkel, hogy megelőzze minden háború tipikus problémáját, a fosztogatás veszélyét. A szervezet egyebek mellett arról tárgyalt az ukrán hatóságokkal, hogy a háború idejére kivigyék az országból a kulturális örökség tárgyait, de Piccat szerint ez „nehéz kihívás”, és jelenleg csak a gyűjtemények evakuálásáról van szó Ukrajna biztonságosabb részeire.

Egyetlen világörökségi helyszín sem károsodott

Az UNESCO ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a világörökségi listáján szereplő hét ukrán objektum egyikét sem érte kár. Sőt, Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke ebben a hónapban hivatalosan is megkereste a szervezetet, hogy vegyenek fel a listára még egy ukrán objektumot: Odessza történelmi központját, hogy megvédjék az orosz légicsapásoktól.

Az UNESCO együttműködik az odesszai hatóságokkal annak érdekében, hogy meggyőződjenek róla, a város főbb látnivalóit és kulturális objektumait megjelölték a Kék Pajzzsal, a fegyveres konfliktusok során a védendő kulturális értékek megjelölésére használt emblémával.

Ukrajnában nagyobb károkat említenek

Ukrajna Kulturális és Információpolitikai Minisztériuma ugyanakkor 552 kulturális örökségi objektum és kulturális infrastruktúra esetében igazolta, hogy az oroszok megrongálták.

„Közülük 171 emlékhely, 146 értékes történelmi építészeti objektum, 58 emlékmű és műalkotás, 44 múzeum” – jelentette ki Katerina Csujeva kulturális és információpolitikai miniszterhelyettes október 26-án a Kulturális örökség háborús körülmények között: védelem, megóvás és restaurálás című nemzetközi konferencián.

Elmondása szerint a megyei katonai adminisztrációk a kulturális infrastruktúra csaknem ezer objektumában keletkezett kárt jelentettek, de e pillanatig nem igazolták valamennyi esetet.

Az UNESCO kárkövetési platformot indít

Az ENSZ-ügynökség jelenleg „előtte–utána” műholdképeket használ a kulturális objektumok károsodásának nyomon követésére, és azt tervezi, hogy néhány héten belül nyilvánosan hozzáférhetővé teszi az erre a célra létrehozott platformot.

Piccat szerint ennek a platformnak a létrehozása egy kísérletté vált annak megértésére, hogy az UNESCO miként tudja hasznosan rendszerezni az ilyen információkat. Hosszú távon a szervezet Ukrajna határain túlra is kiterjesztheti a kezdeményezést, és valós idejű interaktív eszközként használhatja a szakértők munkájához – jegyzi meg az AFP.                

(hk/dw.com)