Megoldódott a „gabonaválság”

2022. november 8., 14:32 , 1133. szám

Miután az orosz hajókat ért dróntámadást követően félő volt, hogy leáll az ukrán gabona exportja a fekete-tengeri kikötőkön át, múlt szerdán némileg váratlan bejelentést tettek Moszkvában. Az orosz védelmi minisztérium közölte, Oroszország felújítja részvételét a gabonaegyezményben, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott.

A gabonaegyezmény

Mint ismeretes, az isztambuli megállapodásként is emlegetett gabonaegyezményt július végén hozták tető alá Ukrajna, Törökország, Oroszország és az ENSZ képviselői. Méghozzá oly módon jött létre az egyezség, hogy nem a hadban álló Ukrajna és Oroszország állapodott meg egymással, hanem a közvetítőkkel, az ENSZ-szel, illetve Törökországgal írtak alá 2-2 szerződést. Amint az MTI fel­idézi, az egyik dokumentumban az ENSZ kötelezettséget vállalt az orosz műtrágya és mezőgazdasági termékek világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások feloldására. A másik meghatározta azt az eljárást, amelynek betartása mellett az ukrán gabona a fekete-tengeri kikötőkből humanitárius folyosókon keresztül, kötelező ellenőrzéssel elszállítható. A megállapodás augusztus 1-jén lépett életbe, és több mint két hónapig gyakorlatilag zökkenőmentesen működött. Igaz, az utóbbi hetekben Moszkvában többször is utaltak rá, hogy az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportot ellehetetlenítő akadályokat – állítólag – még mindig nem sikerült maradéktalanul elhárítani. Megfigyelők ebből arra következtettek, hogy Oroszország kihátrálhat az egyezményből.

A támadás

Október 29-én azonban légi és tengeri drónok támadtak az orosz fekete-tengeri flotta Szevasztopolnál állomásozó hajóira. Meg nem erősített hírek szerint négy orosz hajó sérült meg az incidensben, az egyik súlyosabban. Oroszország Ukrajnát és Nagy-Britanniát vádolta a támadásért, ráadásul azt állították, hogy a tengeri drónok navigációs moduljainak elemzése alapján úgy vélik, ezeket a szerkezeteket egy a gabonaegyezmény keretében használt civil hajó fedélzetéről indíthatták Odessza térségéből.

Kijev és London egyaránt tagadta, hogy közük lenne a történtekhez, az oroszok azonban nem hallgattak senkire.

„Tekintettel arra, hogy október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és polgári hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában, az orosz fél leállítja a részvételét a mezőgazdasági termékek ukrajnai kikötőkből történő kivitelére vonatkozó szerződés megvalósításában” – írta a moszkvai védelmi tárca.

Ezek után sokan azt hitték – joggal –, hogy a gabonafolyosónak egyszer és mindenkorra befellegzett. Recep Tayyip Erdogan török elnök és az ENSZ azonban nem adták fel, s végül nekik lett igazuk: az orosz védelmi minisztérium november 2-án közölte, Oroszország felújítja részvételét a gabonaegyezményben, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott. Közlésük szerint – állítólag –„az ukrán fél hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni” – írta a DW. Tájékoztatásuk szerint Kijev az ENSZ és Törökország közreműködésével juttatta el az írásos garanciákat a Közös Koordinációs Központhoz.

Ukrajna Külügyminisztériuma ugyanakkor cáfolta, hogy Kijev újabb kötelezettségeket vállalt volna a gabonaegyezmény végrehajtásával kapcsolatban.

„Ukrajna nem használta és nem is tervezte katonai célokra használni a gabonafolyosót. Az ukrán fél szigorúan betartja a gabonaszerződésben foglaltakat” – jelezte Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

Emlékeztetett, a megállapodás keretében a felek vállalták, hogy a gabonafolyosó működéséhez biztonságos és megbízható környezetet garantálnak. Ukrajna soha nem veszélyeztette a gabonaútvonalat.

„Államunk nem vállalt olyan újabb kötelezettségeket, amelyek túlmutatnak a gabonaegyezményben foglaltakon” – szögezte le egyben Nyikolenko.

Mindenki elégedett

Kijevben érthetően megelégedéssel fogadták a híreket, melyek szerint folytatódhatnak a gabonaszállítások. Volodimir Zelenszkij múlt szerdai telefonbeszélgetésük alkalmával személyesen mondott köszönetet Erdogannak ez irányú erőfeszítéseiért.

„Megköszöntem Törökország elnökének a gabonaegyezmény megőrzésében való aktív részvételét, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megingathatatlan támogatását” – írta az ukrán államfő később a Twitteren.

Erdogan ugyanakkor arról beszélt, hogy Ukrajna és az Oroszországi Föderáció gabonaértékesítési képessége kritikus fontosságú az egész világ számára. Hozzátette: fokozni kell a diplomáciai erőfeszítéseket a háború befejezése érdekében – írta a Reuters.

Törökország szerepét hangsúlyozta a gabonaegyezmény helyreállításában Amir Abdullah, az isztambuli Közös Koordinációs Központ állandó ENSZ-koordinátora is.

„Gratulálok, hogy az Oroszországi Föderáció visszatért az Ukrajnából származó élelmiszer- és műtrágyaexportot elősegítő »gabonakezdeményezés« végrehajtásához. Köszönöm a török félnek a segítséget” – írta.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is üdvözölte a döntést. Szóvivője közleményében kijelentette, hogy Guterres „továbbra is elkötelezett amellett, hogy elhárítsa az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport előtt álló akadályokat”.

Putyin ugyanakkor megismételve az orosz álláspontot arról beszélt, hogy elrendelte a gabonaegyezményben való részvételük felújítását, mert Ukrajna megígérte, hogy „nem használja katonai célokra a gabonafolyosókat. [...] Oroszország azonban fenntartja magának a jogot, hogy kilépjen belőle, ha Kijev megszegi a garanciákat” – tette hozzá.

A török titok

Azt ugyanakkor máig nem tudja a világ, hogyan sikerült Erdogannak jobb belátásra bírnia az oroszokat. Arra az újságírói kérdésre, hogy magyarázza el, hogyan sikerült meggyőznie Vlagyimir Putyin orosz elnököt, térjen vissza a megállapodáshoz, a TRT török csatorna szerint az államfő félig-meddig tréfásan kijelentette, hogy előbb Joe Biden amerikai elnöknek mondja el, hogyan is történt, azután az újságíróknak. Csak sejthetjük, hogy Erdogan ezzel esetleg arra kívánt utalni, hogy Ankarának sikerült az, ami Washingtonnak nem: szót érteni a Kreml urával.

Valójában korai lenne még megvonni a gabonaegyezmény körüli események mérlegét. Ha ugyanis a történtek hatására rövidesen valóban elhárulnak az akadályok az orosz gabona és a műtrágyák exportja elől, akkor Moszkva elmondhatja, hogy összességében nyertesen került ki a helyzetből – bárki állt is az orosz flotta elleni támadás mögött, s bármilyen céllal követték is el azt eredetileg. Ellenkező esetben néhány héten belül számíthatunk a gabonaszállítás körüli válság kiújulására, hiszen a Kreml számára nyilvánvalóan a szankciók miatt eladhatatlanná vált terményének értékesítése a legfontosabb szempont ebben a játszmában.

Mindenesetre Ukrajna máris nyert azzal, hogy folytatódik a gabonaszállítás.

(ntk/dw.com/MTI)