Jermak: Ukrajnának világos elképzelései vannak a győzelemről

2022. november 9., 13:15 , 1133. szám

Ukrajnának világos elképzelése van arról, hogy mit tekintsen győzelemnek az orosz–ukrán háborúban, és már megbizonyosodott arról, hogy partnerei, köztük az Amerikai Egyesült Államok is osztoznak ebben – jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője a Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval közösen tartott múlt pénteki sajtótájékoztatón a Jevropejszka Pravda kérdésére válaszolva.

Szerinte Ukrajna már tudomására hozta partnereinek, hogy mit tekint győzelemnek. Jermak egyebek mellett kitartott amellett, hogy ennek az elképzelésnek tartalmaznia kell Ukrajna összes területének teljes felszabadítását a megszállás alól – vagyis a Donbaszét és a Krím félszigetét is –, jóvátétel fizetését Oroszország részéről és nemzetközi garanciákat, amelyek lehetetlenné teszik az Oroszországi Föderáció újbóli támadását.

„Világosan megfogalmaztuk, hogy mit értünk győzelem alatt. Ez a területi integritás visszaszerzése, ez a kárpótlás azért, amit a megszállók a hazánkkal tettek, ez valamennyi emberünk visszatérése a fogságból, és ez a világ visszatérése a nemzetközi biztonság egyértelmű rendszeréhez. Ezek azok a biztonsági garanciák, amelyeket Ukrajna követel, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő a jövőben” – mondta.

Az Elnöki Hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy mindez egyeztetve lett az Egyesült Államokkal.

„A győzelemről alkotott elképzelésünk teljes mértékben egybeesik partnereink elképzelésével, ez a legfontosabb – mondta. – Nincs közöttünk semmiféle nézeteltérés. Fő partnerünk, az Egyesült Államok, partnereink – Nagy-Britannia, Németország, Franciaország – azt mondják, hogy a győzelemig támogatni fognak minket.”

Jake Sullivan, aki előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, arról beszélt, hogy az Egyesült Államok elutasítja a tárgyalást az elfogadhatatlan feltételeket támasztó Oroszországgal.

Hangsúlyozta, hogy az Oroszországi Föderációval folytatandó tárgyalásoknak, ha valamikor sor kerül rájuk, Ukrajna részvételével kell zajlaniuk.

„Biden elnök világosan kijelentette: politikájának vezérelve a konfliktus teljes időtartama alatt az, hogy »semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül«, és ez így is marad” – szögezte le.

Ráadásul a Fehér Ház illetékese szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyekkel az oroszok elvileg készek lennének a párbeszédre, hiszen valójában bármilyen beszélgetésnek az ukrajnai megszállt területekről való teljes kivonulásukkal kell kezdődnie.

„Minden jelzés, amit Oroszország különböző tisztviselőitől hallunk, azzal a javaslattal kezdődik, hogy Oroszország megtartja azt a területet, amelyet erőszakkal vett el Ukrajnától. És nem csak én tartom elfogadhatatlannak az ilyen javaslatokat. Ez az ENSZ Alapokmánya szerint is elfogadhatatlan” – jelentette ki az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója.

Sullivan felszólította Oroszországot, fogadja el a tényt, hogy el kell hagynia az összes megszállt területet: „A háború nagyon könnyen véget érhet. Oroszország indította el, és Oroszország be is fejezheti az Ukrajna elleni támadás leállításával, Ukrajna megszállásának befejezésével, és mi hiszünk abban, hogy éppen ezt kell tennie.”           

(hk/eurointegration.com.ua)