Kárpátaljára látogatott Magyar Levente külügyminiszter-helyettes (Frissítve)

Felújított óvodát adtak át Beregszászban

2022. november 11., 08:36 , 1134. szám

November 10-én Beregszászban tett látogatást Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese, aki Viktor Mikitával, Kárpátalja katonai kormányzójával, valamint Julija Hrisinával, Ukrajna Legfelső Tanácsának, a Nép Szolgája pártnak a képviselőjével, a parlament oktatási szakbizottságának alelnökével folytatott megbeszélést. Később közösen átadták a magyar állam költségén felújított Beregszászi 19. Számú Óvodát és bejárták a szomszédságában ugyancsak magyar támogatásból elkészült anyaotthont.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) beregszászi székházában folytatott megbeszélést a magyar miniszterhelyettes megyénk vezetőivel és a kijevi oktatási szakpolitikussal, majd Gerevich János, a MÖSZ Ukrajnai Kirendeltségének vezetője projektbemutató keretében számolt be a magyar segélyszervezet szerteágazó ukrajnai támogatási programjairól.

A magas rangú vendégek ezt követően hivatalosan is átadták a magyar állam és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által felújított Beregszászi 19. Számú Óvodát. A város központjában álló intézménnyel kapcsolatban Babják Zoltán, Beregszász polgármestere tudósítónknak elmondta, hogy a magyarországi támogatóknak köszönhetően megújult óvodát két évvel ezelőtt be kellett zárniuk az épület rossz állapota miatt. Az újranyitást december 1-től tervezik. A mostani hivatalos átadást követően még adminisztratív feladatokat kell megoldaniuk, hogy birtokba vehessék a gyerekek a csodálatosan megújult épületet. A polgármester elmondta, hogy a most átadott óvoda talán az egyetlen az egész országban, amely már eleve úgy lett felújítva, hogy megfelel a háború miatt megváltoztatott összes ukrán szabványnak és előírásnak. Ezt be is mutatták, a pincében kialakított óvóhely is minden igényt kielégítő, gyerekmosdókkal is ellátott barátságos hely, ahová légiriadó idején remélhetőleg „szívesen” mennek majd a gyerekek.

Babják Edit, a Beregszászi Kistérség Oktatási Osztályának vezetője elmondta, hogy a Beregszászi 13. Számú Óvodát bezárják, mert az annak helyet adó épület is nagyon rossz állapotban van, és onnan kerülnek át a gyerekek a megújult, Bohdan Hmelnickij utcai épületbe, ahol három csoporttal, 45 gyerekkel indulnak december 1-én, közöttük a háború elől Beregszászba menekült családok gyermekeivel.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy az átadott beregszászi óvoda épületének felújítása és berendezése 350 millió forintba került, amely több mint 90%-ban magyar kormányzati támogatás, és a segélyszervezet is hozzá tudott járulni. „Nagy büszkeségünk, hogy ennek az óvodának a kialakításában szerepet vállalhattunk” – fogalmazott Lehel László, akitől megtudtuk, hogy a megújult óvoda melletti Beregszászi Anyaotthon befejezéséig már csak néhány hét maradt hátra, a magas rangú vendégek azt az épületet is megtekintették. Az ugyancsak magyar támogatásból kialakított anyaotthonban csonka családok és a háború elől menekülő édesanyák és gyermekeik találhatnak majd menedéket.

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes a sajtónak elmondta: „Magyarország a háború kitörése óta intenzív humanitárius tevékenységet folytat Ukrajna területén. Ez a tevékenység kiterjed Kárpátalján túl azokra a nyugat-ukrajnai megyékre is, amelyek a legtöbb belső menekültet fogadják. A magyar kormány elsősorban az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül folyósít komoly, milliárdos támogatásokat ezen cél érdekében. Kijev környékén több olyan intézményt újjáépítünk, amelyet a harcok leromboltak. Köztük egy óvodát Borodjanka nagyközségben (Kijev megye, Bucsai járás), amely gyakorlatilag már el is készült és heteken belül használatba lehet venni. Ez egy több mint egymillió eurós fejlesztés. […] Ugyanakkor hasonló fejlesztések lesznek a szörnyű események miatt elhíresült Bucsában, ahol egy iskola újjáépítése és egy közösségi intézmény létrehozása már előkészítés alatt van” – sorolta a miniszterhelyettes.

Magyar Levente kiemelte: „Kárpátalján is konkrét intézményfejlesztések formájában nyújtunk segítséget, ahogyan a mai óvodaavatás is ennek ékes bizonyítéka. Több tucat oktatási intézménynek adtunk támogatást annak érdekében, hogy ki tudják alakítani azokat az óvóhelyeket, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy szeptemberben megkezdődhessen a jelenléti oktatás.”

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy infrastrukturális fejlesztésekről is folynak tárgyalások, ahol konkrét vállalások megtételének a küszöbén állnak. Valamint humanitárius területen, gyerekek és katonák Magyarországon történő ápolásán túl az együttműködést kiterjesztik az oktatás területére is. Kibombázott kelet-ukrajnai egyetemeknek próbálnak segíteni akár úgy, hogy tevékenységük egy részét átmenetileg befogadják Magyarországon vagy Kárpátalján, esetleg Nyugat-Ukrajnában hozzájárulnak ahhoz, hogy fenn tudják magukat tartani ezek a felsőoktatási intézmények. Hangsúlyozta, hogy nagyon komoly, nemzetközi hírű egyetemeknek a puszta léte, túlélése most a tét. „Ebben a tekintetben is, Magyarország természetesen Ukrajna barátjaként áll rendelkezésre és az erőforrásait mozgósítja, hogy ezen a stratégiai területen fennmaradhasson a kiváló együttműködés, és Ukrajnának legyen esélye fényesebb jövőre, mint amilyen a jelene.”

Magyar Levente emlékeztetett arra, hogy Magyarország milliárdos fejlesztésekkel igyekszik lehetővé tenni a két ország közötti vasúti és közúti áruszállítás kapacitásainak nagyságrendekkel történő növelését. Ez különösen a gabonakiszállítás esetében egzisztenciális kérdés Ukrajna számára. „Ennek keretében elfogadtuk azokat az ukrán javaslatokat, hogy miként lehetne a záhonyi határátkelőhelyről bizonyos paraméterekkel rendelkező tehergépjárműveket átterelni kisebb határátkelők irányába. Illetve szorgalmazzuk a Nagyhódos–Nagypalád, néhány hét alatt megnyitható új határátkelőhelynek az üzembe helyezését, amelynek az időszerűsége soha nem volt ennyire aktuális” – hangsúlyozta a magyar miniszterhelyettes.

Julija Hrisina elmondta, hogy Magyar Leventével számos konkrét Kijev megyei fejlesztésről is egyeztettek, hisz abban a térségben vannak olyan vidékek, ahol jelenleg nincs oktatás. Az ottani intézmények épületeinek minél előbbi felújítása a feltétele az óvodai nevelés és az iskolai oktatás újraindításának.

Viktor Mikita, Kárpátalja katonai kormányzója köszönetet mondott a támogatásért Magyarországnak. Elmondta: „Az ellenség lövi az energetikai infrastruktúránkat, de az intézményeinket sem kímélik. Ezt figyelembe veszik a külföldi partnereink, köztük magyar barátaink, és segítenek bennünket. Köszönet ezért” – fogalmazott a kormányzó.

Másnap, november 11-én Magyar Levente a Beregsurány–Asztély határátkelőhely ukrán oldalán találkozott Musztafa Najemmel, Ukrajna infrastrukturális miniszterének helyettesével. Megbeszélésükön a magyar–ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséről, új határátkelő megnyitásáról, valamint a határforgalmat érintő infrastrukturális beruházásokról egyeztettek.

Musztafa Najem a sajtónak elmondta, hogy Ukrajna számára fontos lenne megnyitni a Beregsurány–Asztély határ­átkelőt az Európából üresen hazatérő kamionok előtt azért, hogy meggyorsítsák az országban rekedt gabona exportját. Az ukrán politikus szerint még ebben az évben pont kerülhet az új, Nagypalád–Nagyhódos határátkelőhely megnyitásának ügyére. „Elkészültek az ehhez szükséges számítások, hálás vagyok magyar partnereinknek, hogy készen állnak finanszírozni a nyitáshoz szükséges ukrán oldali fejlesztéseket” – fogalmazott az ukrán miniszterhelyettes.

A megbeszéléseken mindkét fél egyetértett a Beregszászt elkerülő út, valamint egy új csapi Tisza-híd megépítésének fontosságában, EU-s források bevonásával.

A megbeszélést követően Magyar Levente elmondta: „Régi törekvésünk, hogy a magyar–ukrán határt átjárhatóbbá tegyük mind a személy-, mind az áruforgalom szempontjából. Számos javaslatot tárgyaltunk az utóbbi tíz évben e tekintetben, de ezek közül nagyon keveset sikerült közösen megvalósítanunk. Azt látom, hogy ma van egy őszinte szándék az ukrán fél részéről, hogy felgyorsítsa ennek a programnak a végrehajtását – amit mi üdvözlünk.” A magyar miniszterhelyettes megemlítette, hogy Musztafa Najemmel folytatott megbeszélésük során érintették még a Magyarországra vasúton történő gabonaszállítás felgyorsításának lehetőségét is, ennek kapcsán még további technikai egyeztetésre lesz szükség, de hangsúlyozta, hogy egyértelmű magyar szándék ebben is segíteni Ukrajnát, készek anyagi forrást is irányítani erre a területre.

Badó Zsolt