Kezdődik az önkéntes evakuálás Dél-Ukrajna felszabadított területein

2022. november 22., 18:30 , 1135. szám

Kezdődik az önkéntes evakuálás Dél-Ukrajna megszállás alól felszabadított területeiről, az állam állja az ezzel kapcsolatos összes költséget – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációs minisztere egy Mikolajivban tartott hétvégi sajtótájékoztatón, amelyről az Ukrinform tudósított.

„Vagyis arról van szó, hogy mindenki biztonságosabb régiókba utazhasson, ha akar, és az állam biztosítja az odajutásukat, a szállást, az orvosi ellátást és egyebeket” – tette hozzá a kormányilletékes.

Elmondása szerint a felszabadított Herszon lakói, akikkel beszélt, köztük a polgárok kiszolgáltatott kategóriáihoz tartozók, akik nem tudnak gondoskodni magukról, jelezték, hogy szeretnének evakuálni.

„Az a feladatunk, hogy mindenkit elérjünk, felajánljuk, hogy Mikolajivon vagy Krivij Rihen keresztül induljanak el a nyugati megyékbe. Megvannak ehhez az eszközök, értjük a feladatot, és ami a legfontosabb, megvan a tapasztalatunk. [...] Mert csináltuk már ezt Harkiv megyében, Donyeck megyében stb.” – mondta el a miniszterelnök-helyettes.

Vitalij Kim, a Mikolajiv Megyei Katonai Közigazgatás vezetője a maga részéről megjegyezte, hogy a régió felszabadított településein listákat állítanak össze a kitelepülni szándékozókról. Mikolajivban tranzitpontot hoztak létre, ahol egy hétig tartózkodhatnak az emberek az indulás előtt. Innen indítják útnak őket Ukrajna különböző régióiba, ahol szálláshelyet készítettek elő a számukra.

Amint az Ukrinform korábban beszámolt róla, Verescsuk közölte, hogy Herszon megye evakuálni kívánó lakosai Hmelnickij, Kárpátalja és Ivano-Frankivszk megyékbe utazhatnak.

 (ntk/ukrinform.ua)