A kajszibarack komplex biológiai növényvédelme II.

Fehérbimbós állapottól a virágzás végéig

2022. november 25., 12:33 , 1135. szám

A kajszi esetében a virágzás kezdete a legkritikusabb időszak. Ezekben a hetekben dől el, hogy lesz-e termés az adott évben. A termelőnek nemcsak a gyakorta jelentkező fagypont alatti hőmérsékletek okozhatnak szívfájdalmat ilyenkor, de a monília évről évre egyre jelentősebb kártétele is. A kajszi biológiai növényvédelmében a monília ellen virágzáskor a legfontosabb védekeznünk, mivel nemcsak a termést, de a veszőket, sőt – súlyos fertőzés esetén – az egész fát tönkreteheti.

Ebben az időszakban kell számítani a monília virágzáskori fertőzésére, ami nem kíméli a kajszit sem. A betegség ellen biotermesztésben a kén hatóanyagú készítményekkel (Cosavet, Kénkol, Kumulusz, Microthiol, Nevikén stb.) van lehetőség védekezni.

Nagyon fontos észben tartani, hogy a virágzás időszakában rézkészítményekkel nem szabad permetezni, mivel részleges virágperzselést vagy akár teljes perzselést (termésvesztést) okozhatnak. Csak egyetlen esetben jöhet szóba a permetezés réz hatóanyaggal: ha fehérbimbós állapotban csapadékos, meleg, párás idő jelentkezik, mivel ebben az esetben a moníliás fertőzés igen erőteljesen léphet fel, és hatalmas károkat okozhat. Ilyen időjárási viszonyok mellett a kén hatóanyagok nem nyújtanak megfelelő védelmet, tehát legyünk előrelátók, és cselekedjünk időben. Réz-hidroxid hatóanyaggal (legfeljebb 0,2%-os töménységben) elvégzett egyetlen permetezés is okozhat perzselést ilyenkor, de ez a kár jóval kisebb, mint amit a moníliás fertőzés okozna. A továbbiakban, fehérbimbós állapottól a terméskötődés végéig nem használhatunk réz hatóanyagokat a kajszi esetében.

Egy átlagos évben, mely nem csapadékos és nem párás, két permetezés kén hatóanyaggal (0,3-0,5%-os töménységben) általában elégséges a fertőzés kivédésére: első alkalommal még fehérbimbós állapotban, másodszor 50%-os virágzásban permetezzünk. Nagyon fontos észben tartani, hogy 25 °C hőmérséklet felett a kén hatóanyag is perzselő hatású, ezért célszerű a délutáni órákban vagy akár éjszaka végezni a permetezést. Abban az esetben, ha szinte minden nap esik az eső virágzáskor, ajánlott még fehérbimbós állapotban rézzel (a fent leírtak alapján), majd az ezt követő időszakban csak kén hatóanyagokkal – 3-4 napos időközönként – permetezni. Aszályos tavasz esetén is legalább egy permetezés javasolt a virágzás kezdetén, kén hatóanyaggal.

A sodrómolyok, az araszoló hernyók és a barackmoly ellen az azadirachtin és a Bacillus Thuringiensis hatóanyagú készítményekkel tudunk védekezni, 7-10 naponta. Továbbá szükség lehet ebben az időszakban a pajzstetvek elleni védekezésre is. Amennyiben találkozunk a kártevőkkel, ajánlott ragadós sárga és fehér színcsapdákat kihelyezni az ültetvényben a kártevők rajzásának a megfigyelésére. A virágzás időszakában az olajos készítmények nem használhatók, mert fitotoxikusak.

Ebben az időszakban kell kihelyeznünk a kéregmoly, keleti gyümölcsmoly feromoncsapdáit is, tömeges jelenlétük esetén pedig a légtérterítéses módszert is alkalmaznunk kell.

További, a biotermesztésben alkalmazható készítmények a kártevők gyérítésére: Check­mate OFM, Hercon Disrupt OFM, Isomate OFM, Consep stb. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
 a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza