Pénzügyi és vállalkozói tudatosság képzés kárpátaljai középiskolásoknak

2022. november 27., 18:08

A mindennapi életünket egyre jobban átszövő pénzügyi rendszert megismerni, megérteni és megtanulni, abban kiigazodni létérdek a mai világban. Ezért a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Számvitel és Auditálás Tanszéke partnerszervezetével, a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségével elindította a kárpátaljai középiskolások számára azt a programot, melynek segítségével a fiatalok könnyebben eligazodhatnak a pénz világában, és vállalkozói alapismeretekre is szert tehetnek. Mindezt interaktív módon, táblázatok segítségével, játékos formában.

Pataki Gábor főiskolai tanár ezzel kapcsolatban elmondta: „A képzés folyamán a diákoknak egy betűkeresőből gazdasági kifejezéseket kellett megtanulniuk, ezenkívül találniuk kell egy-egy QR-kódot, amely nyomozásra ösztönözte őket, és ebben megtalálják például azt is, hogy hogyan lehet egy üzleti tervet elkészíteni, hogyan tudnak költésvetést csinálni saját maguknak, vagy akár a családi költségvetést elkészíteni. Ezekkel tudnak majd otthon is tovább »okosodni«. Az a mottónk, hogy »Gazdagodj okosan«, tehát ehhez adunk a számukra impulzusokat kreatív példákkal, történetekkel, viszont a háttérismeret a kiadott füzetekben is benne van. Egyes korábbi középiskolai programok után keresték meg a kollégáimat a szülők, hogy mennyire jó és izgalmas volt, amikor a képzés után a család otthon leült és együtt készítette el a saját költségvetését. Szóval vannak pozitív visszajelzéseink. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyesfajta döntéseket együtt hozza meg az édesanya, édesapa és a gyerek, mert a jelenlegi nehezebb gazdasági körülmények között nagyon fontos, hogy jól osszuk be a jövedelmünket és próbáljunk meg ebbe is egyfajta »bölcsességet« vinni.

Abban reménykedünk, hogy nem csak magát az egyes középiskolai diákot tudjuk gazdaságilag okosítani, hanem el tudunk jutni kárpátaljai családokhoz is, akiknek szintén segítséget nyújtunk ezáltal.”

Úgy tűnik, az oktatóknak sikerült felkelteniük a Nagyberegi Református Líceum diákjainak érdeklődését. Bár a téma egyszerűnek egyáltalán nem mondható.

Szimkovics Dániel, az egyik tanuló arról számolt be, hogy nagyon sok új információt hallottak a képzés során: „Interaktív módon elmondtak egy csomó érdekes tudnivalót a gazdaságról, kaptunk füzeteket és sok-sok ajándékot, jutalmazva az aktvitásunkat.”

Sokak számára az is kiderült, hogy a pénz helyes felhasználása és egy vállalkozás sikeressége szoros összefüggésben vannak egymással.

Aki minderről mélyebb ismereteket akar szerezni, megteheti a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Professzor dr. Bacsó Róbert tanszékvezető elmondta: „A Számvitel és Auditálás Tanszéken különböző gazdasági szakok – pénzügy, bank és biztosítás, illetve számvitel és adóügy alapképzések – közül választhatnak a diákok, ahol ezeket a gazdasági ismereteket elsajátíthatják, és a képzés befejeztével a megszerzett ismereteiket kamatoztatni tudják, amivel elősegítik a társadalom fejlődését is.”

Tovább folytatva elmondta, hogy a Rákóczi-főiskola és a Nyíregyházi Egyetem együttműködése révén idén sikerült tető alá hozni a szerződést a kettős diploma megszerzésének lehetőségéről, ami azt jelenti, hogy azok a diákok, akik a pénzügy, bank és biztosítás, valamint a számvitel és adóügy szakokra felvételt nyernek, egyúttal a Nyíregyházi Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára is felvételt tudnak szerezni. Ezáltal négy év múlva, ha sikeresen teljesítik a képzés feltételeit, két diplomával rendelkezhetnek, ráadásul a főiskolán a tanulás ingyenes, ösztöndíjban részesülnek, illetve az ukrán, magyar és angol nyelvű ismereteket is el tudják sajátítani. Így Kárpátalján tanulva – nem kell Magyarországra menni – magyar európai uniós diplomát tudnak szerezni, illetve Kárpátalján az ukrajnai akkreditált képzések kapcsán az ukrán diplomát is megkaphatják.

Az oktatók a Magyar Nemzeti Bank PADME alapítványa támogatásával eddig öt iskolába jutottak el. A nagy érdeklődésre való tekintettel úgy tűnik, hogy még jó néhány iskolában szívesen látnák az oktatókat.

TV21 Ungvár/Dankai Péter