Kárpátalján járt Novák Katalin magyar köztársasági elnök

A magyar nemzet szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyarokat

2022. november 28., 09:48 , 1136. szám

Novák Katalin szombati kijevi látogatását követően – ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására részt vett a Gabonát Ukrajnából (Grain from Ukraine) humanitárius programmal kapcsolatos nemzetközi találkozón – november 27-én, vasárnap Kárpátaljára érkezett. Beregszászban részt vett a helyi református templomban az adventi ünnepi istentiszteleten, meglátogatta a Rákóczi-főiskolát, ahol a KMKSZ és a főiskola vezetői mellett a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének képviselőivel is találkozott, Csepében átadta a most induló Tulipán Tanoda épületét, megbeszélést folytatott Kárpátalja katonai kormányzójával és kíséretével, sűrű programja végén pedig meggyújtotta az első adventi gyertyát Beregszász város adventi koszorúján.

Novák Katalin köztársasági elnök kárpátaljai programja a beregszászi református templomban indult, ahol részt vett az ünnepi istentiszteleten, kíséretében mások mellett kabinetfőnökével Schanda Tamással, Altusz Kristóffal, a Sándor-palota diplomáciai igazgatójával és Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel. A templomban Isten igéjét Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke hirdette.

A köztársasági elnök a gyülekezetet köszöntve elmondta, hogy legutóbb nyolc hónappal ezelőtt, márciusban járt a beregszászi templomban, ahol akkor hetven református lelkésszel közösen imádkoztak a mielőbbi békéért. Hangsúlyozta, hogy rajta kívül „lélekben itt van tizenötmillió magyar ember Magyarországról és a Kárpát-medence minden részéből, a diaszpórából. Itt vannak velem azok, akik lélekben önökkel vannak nap mint nap, nemcsak a háború kitörése óta, hanem a kezdetektől, és itt lesznek a jövőben is […] Együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni” – fogalmazott.

Novák Katalin emlékeztetett: „Kilenc hónapja tart ez a háború. Kilenc hónap éppen annyi idő, ami alatt két sejtből lesz egy új élet, akit világra hoz az édesanyja. Ennyi idő alatt mennyi mindent le lehet rombolni, mennyi mindent tönkre lehet tenni, mennyi mindent el lehet tőlünk venni! A háború el tudja pusztítani az otthonainkat, az épületeket, lerombolhatja az utakat, elveheti a vízellátást, életeket onthat ki. De még a háború sem képes elpusztítani a szeretetet. Azt a szeretetet, ami most engem is ide hozott…” – jelentette ki az elnök asszony, hangsúlyozva, hogy a béke hírnökeként jött Ukrajnába és Kárpátaljára.

„Azért is mentem el tegnap Kijevbe, hogy ma itt lehessek önökkel […] Számomra ez egy óriási ajándék és kiváltság, hogy én most itt önökkel, a kárpátaljai magyarokkal közösségben gyújthatom meg a várakozás első lángját.” Végül a köztársasági elnök kérésére vele imádkozott a gyülekezet.

Az ünnepi istentisztelet után Novák Katalin ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, ahol megkoszorúzta hivatali elődje, a néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök emléktábláját, aki sokat tett a főiskola létrejötte érdekében. A magyar köztársasági elnök megbeszélést folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a főiskola vezetőivel, majd találkozott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) küldöttségével is, tőlük tájékozódva a kárpátaljaiak helyzetéről.

A délután folyamán Novák Katalin küldöttségével a Tiszapéterfalvai kistérségben lévő Csepébe utazott, ahol Orosz Ildikóval, a Rákóczi-főiskola elnökével és Csernicskó István rektorral átadták a csepei Tulipán Tanoda épületét. A Tulipán Tanoda a beregszászi főiskola 2018-ban alapított, magyar népművészeti iskolahálózata, ahol a gyerekek a magyar népi kultúrával ismerkedhetnek. Szakavatott oktatóktól tanulhatnak néptáncot, népdalokat és népzenét, valamint népi mesterségeket. Csepében a köztársasági elnök kiemelte: „Azért kell ez a hely, hogy megtanulják a legkisebbek is közös kultúránknak a kincseit, hogy aztán ők is tovább tudják majd adni a gyerekeiknek és az unokáiknak. Miért? Azért, mert van, kell, hogy legyen békés magyar jövő itt, Kárpátalján.” A köztársasági elnök rámutatott, hogy az Ukrajnában dúló háború ellenére, amikor az intézmények általában bezárnak, Kárpátalján ennek az ellenkezője történik. Az itt élő magyarok tudják, mit jelent túlélni, mit jelent küzdeni, de „nemcsak túlélni kell – élni kell” – hangsúlyozta. „Ez az intézmény a bizonyítéka annak, hogy van, hogy lesz magyar jövő itt, Kárpátalján is” – fogalmazott az államfő, hozzáfűzve, hogy ehhez most és a jövőben is számíthatunk Magyarország támogatására. Megemlítette, hogy a kárpátaljai magyarok „számíthatnak azokra az emberekre, akik összefognak és már több mint egymilliárd forintot ajánlottak fel a Híd Kárpátaljáért segélyprogram keretében. Ezek olyan emberek Magyarországon és a határainkon túl, akik a saját megtakarításaikból támogatják a kárpátaljai magyarságot. Ugyanakkor számíthatnak a magyar állam különböző támogatásaira is, amelyek voltak a múltban, vannak a jelenben és lesznek a jövőben is. Számíthatnak ránk mindenkor. Ezért jöttem ma el én ide, ezzel képviselve nemcsak saját magamat személyesen, hanem azt a tizenötmillió magyart, aki most is itt van önökkel és gondol önökre.”

Az anyaországi támogatásnak köszönhetően gyönyörűen felújított épületben induló Tulipán Tanoda épületét felszentelték történelmi egyházaink papjai, majd az intézmény tanárai és növendékei kis műsorral kedveskedtek a magas rangú vendégnek. Novák Katalin meggyújtotta a görögkatolikus hagyomány szerint elrendezett adventi koszorú harmadik gyertyáját, majd ajándékcsomaggal lepte meg a gyerekeket.

A magyar köztársasági elnök Csepében tett látogatását követően Magyarország Beregszászi Konzulátusának épületében találkozott Kárpátalja katonai kormányzójával, Volodimir Mikitával, valamint Julija Hrisinával, Ukrajna Legfelső Tanácsa Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottságának alelnökével, a felsőoktatási albizottság elnökével, tőlük megyénk biztonsági helyzetéről és oktatással kapcsolatos kérdésekről kapott tájékoztatást a magas rangú magyarországi vendég.

Kárpátaljai programjának zárásaként Novák Katalin meg­gyújtotta Beregszász főterén a város adventi koszorújának első gyertyáját. (Az eseményről külön tudósításban számolunk be.)

Badó Zsolt