Közel 200 ezer hrivnya értékű segélyt hozott a Magyar Mozdonyvezetők Szakszervezete Ukrajnába

2022. december 1., 14:32 , 1137. szám

A Magyar Mozdonyvezetők Szakszervezetének tagjai nem először érkeztek segélyszállítmánnyal Ukrajnába. Most közel 200 ezer hrivnya értékben hoztak adományt ukrajnai kollégáiknak, melyet a belső-ukrajnai mozdonyvezetőknek juttatnak majd el, akik a háborús területekről történő személyszállításban és evakuációban vesznek részt, többek között Krivij Rih, Harkiv és Nyikopol városokban. A szállítmányt a magyar vasutasok Csapon adták át az ukrán illetékeseknek.

„Már harmadik alkalommal járunk itt, Kárpátalján, és az ukrán mozdonyvezető kollégáknak hoztunk adományt, közel 200 000 hrivnya értékben” – mondta el Gyüre Ferenc, a szakszervezet debreceni területi ügyvivője. A jelenlegi adomány teljes körű finanszírozása a mozdonyvezetők szakszervezetének a központi költségvetéséből lett kiszámolva. Az adomány – a tartós élelmiszerektől, a higiéniai és tisztálkodási felszereléseken túl – minden olyan szükséges dolgot tartalmaz, ami a háborús területeken feladatot teljesítő kollégáknak szükséges. „A jövőben is szeretnénk az együttműködést folytatni, lehetőségeinkhez mérten próbálunk több adományt átjuttatni, valamint szeretnénk, hogy az ukrán kollégák is a Mozdonyvezetők Európai Közösségébe tartozzanak, így szeretnénk velük hosszabb távon együttműködni” – szögezte le az ügyvivő.

Volodimir Kozelszkij, az Ukrajnai Vasutasok Szabad Szakszervezetének vezetője elmondta, hogy hálás a magyarországi kollégáinak, hiszen a harci cselekmények területén dolgozó társaik vannak a legnehezebb helyzetben. „Már harmadik alkalommal vagyunk itt, hogy átvegyük a magyarországi mozdonyvezetők szakszervezetétől érkező támogatást. Ezeket azok a lokomotívbrigádok fogják megkapni, amelyek az országunk védelmi képességének biztosításán dolgoznak” – magyarázta.

A kapcsolatfelvételben és a segélyszállítmány eljuttatásában a csapi magyar vasutasok segítenek.

Ezzel kapcsolatban Vékony Béla csapi mozdonyvezető elmondta, hogy már júniustól szervezik az adományok eljuttatását az ukrán kollégáik számára. Ezen időszak alatt folyamatosan érkeztek az időszakos segélyszállítmányok a magyar szakszervezettől. „Olyan helyekre kerül az adomány, ahol szükség van rá, és nekünk segíteni kell a kollégáinkon. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden segítségért” – tette hozzá.

TV21 Ungvár/Dankai Péter