Ukrajna decemberben több országgal is támogató nyilatkozat aláírását tervezi az EU- és NATO-csatlakozásról

2022. december 2., 12:19 , 1136. szám

Miután szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök nyilatkozatot írt alá Ukrajna EU- és NATO-tagságának támogatásáról Kijevben, az ukrán Elnöki Hivatal (OPU) bejelentette, hogy az év végéig több NATO-tagállam vezetőjével is hasonló dokumentumokat írnak alá – közölte a Jevropejszka Pravda Ihor Zsovkvára, az OPU helyettes vezetőjére hivatkozva.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy Belgium lett a második ország, amely közös nyilatkozatot írt alá Ukrajnával és kinyilvánította, hogy kész gyakorlati támogatást nyújtani Ukrajnának ahhoz, hogy előrelépést érjen el az EU és a NATO normáinak alkalmazásában, valamint Ukrajna integrációjában e nemzetközi szervezetekbe. Az első ilyen ország Csehország lett.

„Ez egy nagyon fontos nemzetközi politikai jelzés Ukrajnának az európai integráció irányában történő előrelépésével összefüggésben, hiszen országunk sikeresen halad az Európai Bizottságnak az EU-csatlakozáshoz szükséges hét ajánlásának végrehajtásában. A NATO-szabványok és az interoperabilitás elsajátítása sikeresen folyik a csatatéren. Belgium hangja egyike a meghatározóaknak az európai közösségben, és nagyon hálásak vagyunk belga partnereinknek ezért a támogatásért” – hangsúlyozta Zsovkva.

Belgium a közös nyilatkozattal egyben támogatta az Európai Unió katonai segélyeinek további folyósítását Ukrajnának, valamint az Ukrajna biztonsági szférában történő támogatását célzó hosszú távú programok előmozdítását.

 (zzz/eurointegration.com.ua)