Két kamion humanitárius segély indult el a magyar kormány támogatásával Herszon megyébe

2022. december 8., 15:08 , 1138. szám

December 8-án Magyar Levente, Magyarország külgazdasági- és külügyminiszter-helyettese két kamionnyi segélyszállítmányt adott át a Csaphoz közeli vámudvarban, amely nagy teljesítményű generátorokat, valamint gyermekélelmiszert tartalmaz. A kamionok az átadást követően elindultak a jelenleg legkritikusabb helyzetben lévő megyébe, Herszonba.

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes elmondta: „Nagy teljesítményű generátorokat és gyermekételt hoztunk elsősorban. Kárpátalja kormányzója személyesen járt Herszonban, és jelezte nekünk, hogy erre lenne a legnagyobb szükség. Néhány héttel ezelőtt, legutóbbi találkozónk alkalmával megígértem, hogy egyből segítünk, ha konkrét igényt jeleznek. Amikor megérkezett a kérés, át tudtunk csoportosítani 250 000 eurót, aminek egy részéből két kamionnyi segélyt most egyből át is tudunk adni. A segítségnyújtás másik, nagyobb része pedig még beszerzés alatt van. A segítséget igyekszünk oda küldeni, ahová ukrán barátaink kérik, hiszen ők sokkal jobban tudják, hogy hol van erre szükség” – emelte ki Magyar Levente.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás kormányzója kiemelte: „Állandó kapcsolatban vagyunk a magyar kormánnyal, akik részéről folyamatos a segítségnyújtás. Hálásak vagyunk az állandó segítségért. Sikerült azt is megoldanunk, hogy 50 herszoni kisgyerek és szüleik most Magyarországon pihenhessenek, jó körülmények között. Köszönjük szépen ezt a lehetőséget is.”

Julija Hrisina, az ukrán parlament oktatási bizottságának alelnöke, ukrán parlamenti képviselő elmondta: „Néhány hete saját szemünkkel láthattuk azt, hogy milyen körülmények között élnek a herszoniak. Borzasztó élethelyzeteket láttunk, és rengeteg gyereket. Az emberek áram, víz és fűtés nélkül élnek hetek óta. Ezért szeretném kifejezni hálánkat a magyar kormánynak azért a segítségért és támogatásért, amelyben részesítenek minket. Tél van, nagyon nehéz tél, és ez a segítség embereket ment most meg. Köszönjük szépen.”

Az átadást követően a kamionok elindultak Herszon felé. A humanitárius segélyek koordinálását és célba érését az Ökomenikus Segélyszervezet biztosítja.

A nap folyamán a külügyi delegáció Beregszászban, Nagyszőlősön és Aknaszlatinán is megfordult, ahol segélyeket adtak át, fejlesztéseket és beruházásokat tekintettek meg.

                ev