A kajszibarack komplex biológiai növényvédelme III.

Sziromhullástól betakarításig

2022. december 19., 14:32 , 1138. szám

A kajszi termesztésében a virágzás előtti időszak és a virágzás néhány hete a legkritikusabb időszak. Már májusban eldőlhet, hogy lesz-e betakarítás, vagy a kártevők, kórokozók viszik el a termést, nem is beszélve a rendszeresen jelentkező fagypont alatti éjszakai hőmérsékletekről. Amennyiben túlélték gyümölcskezdeményeink a májust, akkor sem szabad hátradőlni, mert van mire odafigyelni a nyári időszakban is.

 

Sziromhullástól júniusig

A kórokozók közül az apiognomóniás levélfoltosság, a levéllikasztó betegség, a ventúriás varasodás veszélye növekszik, de továbbra is figyelnünk kell a monília fertőzéseit. Védekezéshez használhatunk kén, nyári hígítású kalcium-poliszulfid hatóanyagokat. A kártevők közül továbbra is védekezni szükséges a sodrómolyok, a barackmoly ellen a virágzáskor alkalmazni kezdett készítményekkel, kb. 7-10 napos időközönként.

Május elsejétől a keleti gyümölcsmoly, a kéregmoly nagy veszélyt jelent. Az első bábok megjelenésével kezdjük meg a kéregmoly elleni védekezést, legalább három alkalommal, 10-12 napos időközönként. A keleti gyümölcsmoly ellen is fellépünk ezekkel a permetezésekkel, de tartsuk szem előtt, hogy a tömeges lárvakelés időszakában ajánlott a célzott védekezés e kártevő ellen. Amennyiben atka, pajzstetvek és levéltetvek jelennek meg az ültetvényben, ajánlatos olajos készítményt is használni a védekezések során.

 

Júniustól betakarításig

Betakarításig folyamatosan kell védekeznünk a barackmoly, a keleti gyümölcsmoly ellen. A kártevők elleni védekezés viszonylag könnyen megoldható, és hatékonyak a készítmények. Augusztus közepéig legalább havonta 2 alkalommal ajánlatos e kártevők ellen fellépni.

Júliustól a kéregmoly második nemzedéke okozhat súlyos károkat az ültetvényekben. A védekezés időpontját a rajzás megfigyelésével választhatjuk meg a legmegfelelőbben. Védekezésre használható a Bacillus thuringiensis, az azadirachtin, a nyári olajos készítmények stb., legalább 2-3 alkalommal ismételve, 7-10 napos időközönként.

A júniusban fellépő pajzstetű és az atkák ellen is alkalmazzunk célzott védekezést, megelőzendő a tömeges elszaporodásukat. Használhatunk nyári hígítású olajokat, zsírsavakat, azadirachtint stb., amit a kén + olaj kombinációjának hozzákeverésével célszerű kijuttatni. Ezeket a permetezéseket – ha lehet – kössük össze a monília elleni védekezéssel.

Májustól egészen augusztusig találkozhatunk az amerikai fehér szövőlepke hernyójának fészkeivel, melyeket ne felejtsünk el időben eltávolítani és elégetni.

A fertőzések a kajszi esetében a gyümölcs növekedési és érési időszakában változatlanul rémálmokat okozhatnak a termesztőknek. Ebben az időszakban a ventúriás varasodással, az apio­gnomoniával fertőzött gyümölcsöket kénytelenek vagyunk kézzel eltávolítani, amennyiben szeretnénk betakarítást végezni. Igen jó ötlet, ha ezzel párhuzamosan a termésritkítást is elvégezzük ebben az időszakban. Ezzel megelőzhetők a további tömeges fertőzések és az érési időszakban jelentkező gyümölcshullás. Permetezéssel is szükséges védekeznünk, mégpedig kén, poliszulfid-kén, réz és olajos réz készítményekkel. A védekezéseket legalább 7–14 naponta ismételni kell. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olajos készítmények és a rézhidroxid együttes hatása megfelelő védelmet nyújt egy átlagos szezon alatt.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza