Zelenszkij aláírta a nemzeti kisebbségekről szóló új törvényt

2022. december 30., 18:27

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről (közösségeiről) szóló törvényt – közölte szombaton az Interfax-Ukrajina hírügynökség a Legfelső Tanács honlapján megjelent tájékoztatásra hivatkozva.

A jelentés szerint az elnök által aláírt törvényt az Elnöki Hivatal csütörtökön küldte vissza a Legfelső Tanácsnak. A parlament házszabálya szerint az elnök által aláírt törvényt a Legfelső Tanács Holosz Ukrajini  című újságjában teszik közzé, és hat hónappal ezt követően lép hatályba rendelkezéseinek nagy része.

December 13-án a Legfelső Tanács második olvasatban elfogadta az ukrán nemzeti kisebbségekről (közösségekről) szóló 8224. számú törvénytervezetet, amely Ukrajna európai uniós csatlakozásának egyik feltétele. A törvény elfogadása mellett 324 képviselő szavazott.

Az indokolás szerint a törvény meghatározza a „nemzeti kisebbségek (közösségek) fogalmát, jogait, szabadságjogait és kötelezettségeit, valamint a vonatkozó állami politika sajátosságait. Ezenkívül törvényhozási szinten első ízben hoznak létre olyan központi végrehajtó szervet, amelynek hatáskörébe tartozik a nemzeti kisebbségekhez (közösségekhez) tartozó személyek jogainak és szabadságainak védelmére vonatkozó állami politika végrehajtása.

A törvény a végrehajtó államhatalmi szervek különböző szintjein konzultatív és tanácsadó testületek, valamint megyei központok vagy a meghatározott településeken nemzetiségi központok létrehozásáról rendelkezik. Külön szabályozza a dokumentum a nemzeti kisebbségek (közösségek) nemzetközi együttműködésének és külkapcsolatainak kérdését is.

A nemzeti kisebbségekről szóló törvény az Európai Bizottság egyik követelménye Ukrajna európai uniós integrációjának megerősítése terén. Az ukrán szakértők október végén még a lehetséges 10-ből 5 pontra értékelték ennek a feltételnek a teljesítését.

(vb/karpat.in.ua)