Változások január 1-től: Mit hoz 2023?

2023. január 13., 18:25 , 1141. szám

Ukrajnában hagyományosan számos új jogszabály, rendelkezés lép életbe január 1-jével, továbbá változnak bizonyos tarifák. A BBC News Ukrajina ezekből az újdonságokból gyűjtött össze egy csokorra valót.

Költségvetés: a „minimum szabványok” nem változnak

A 2023. évi állami költségvetés meghatározza a minimálbér és a létminimum január 1-jétől érvényes összegét. Ezektől függ az állami alkalmazottak fizetése, a kedvezmények, szociális juttatások, adók, bírságok stb. összege. Ám ezen a téren nem történt változás decemberhez képest. Vagyis a minimálbér változatlanul 6 700 hrivnya, az öregségi nyugdíjminimum 2 093 hr, a létminimum összege 2 589 hr.

Nem ez az első olyan költségvetés, amelynek alapján ezek a mutatók decemberben és januárban megegyeznek. A háború előtt is alakult így a helyzet. Míg azonban korábban ezeknek a „minimum szabványoknak” az összege az elkövetkező 12 hónap során nőtt, addig 2023-ban az állami költségvetés korlátai miatt a minimálbér és a létminimum előreláthatóan nem fog változni.

Az egyetlen várható korrekció, hogy márciusban tervezik a nyugdíjak indexálását. Előzetesen 5,4%-os járuléknövekedésre lehet számítani.

Villany, gáz, hő: tarifamoratórium

Az elektromos áram díja a háztartási fogyasztók számára a fűtési szezon végéig, azaz április 1-jéig változatlan marad: 1,44 hr/kWh – feltéve, hogy a fogyasztás nem haladja meg a havi 250 kWh-t. Azok számára, akik havi 250 kWh-nál többet fogyasztanak, 1,68 hr a tarifa.

A nem háztartási fogyasztók számára azonban január 1-től átlagosan kilowattóránként 15 kopijkával, az ipari nagyfogyasztóknak pedig 4 kopijkával emelkedik a villamos energia ára. Amint az energiaellátás és a kommunális szolgáltatások területének állami szabályozásáért felelős testületnél (NKREKP) jelezték, „a tarifakiigazításra az energiarendszer kiegyensúlyozott működésének biztosítása érdekében került sor”.

Ami a földgázt, a távhőellátást és a meleg vizet illeti, e szolgáltatásoknál 2023 áprilisáig állami áremelési moratórium van érvényben, azaz tavaszig ugyanannyit kell fizetni, mint január 1. előtt.

Az NKREKP még újév előtt elfogadta az ivóvíz-szolgáltatás és a vízelvezetés aktualizált tarifáit. Ezek szerint a legtöbb megyében január 1-jétől 10–30%-kal kellett volna emelkedniük a tarifáknak. Egy nappal újév előtt azonban hírül adták, hogy a bizottság átdolgozásra visszavonta a szóban forgó határozattervezeteket. Legalábbis ezt közölte az NKREKP vezetője, Kosztyantin Uscsapovszkij, akit az UNIAN hírügynökség idézett. Egyelőre nem tudni, hogy megszületett-e már az újabb döntés a tarifákról.

Kedvezmények a könyvesboltoknak és könyvek az újszülötteknek

Az ukrán könyvkiadás és könyvterjesztés fejlesztésének ösztönzéséről szóló törvény január 1-jén életbe lépett új normái értelmében az állam megtéríti a kizárólag ukrán nyelvű, az Európai Unió országainak nyelvein és Ukrajna őslakosainak nyelvein kiadott könyveket árusító könyvesboltok helyiségbérleti költségeinek egy részét.

Az állami támogatás elnyerése bizonyos feltételekhez kötött, így például a könyvértékesítésből származó bevételeknek az összes bevétel legalább 80%-át, a könyvespolcokkal berendezett eladótérnek pedig az összterület legalább 80%-át kell kitenniük. A támogatás mértéke a könyvértékesítésből származó bevétel 20 százaléka, de a törvény meghatározza azt a maximális területet, amely után az állam kompenzációt biztosít.

A jogszabály azt is előirányozza, hogy 2023-tól minden újszülött és minden 14. életévét betöltött gyermek számára „könyvszertifikátot” biztosítanak. A tanúsítvány értéke közel 800 hrivnya lesz, amit ukrán könyvek vásárlására lehet majd fordítani. A törvény célja a könyvkiadás támogatása a háború alatt, új könyvesboltok nyitásának ösztönzése országszerte, valamint az ukrán könyvek forgalmának és választékának növelése.

Ingyenes égőcsere

Az év eleje óta Ukrajna minden felnőtt lakosa ingyenesen cserélheti a régi típusú izzólámpákat LED-izzókra. Ezt az az állami program teszi lehetővé, amelynek célja az energetikai infrastruktúra terhelésének csökkentése.

Minden felnőtt öt izzót cserélhet. A program lebonyolítója az Ukrposta. A lámpacseréhez fel kell keresni a postahivatalt. Jelentkezni lehet a Gyija weboldalon vagy alkalmazáson keresztül is, s ezután keresni fel a postát a csere végett.

A kormány azt tervezi, hogy mintegy 50 millió régi izzót cserélnek LED-izzókra. A program forrásainak jelentős részét az Európai Unió biztosítja.

Fizetési terminálok

Január 1-jétől életbe lépett az a jogszabály, amely előírja, hogy az eladóknak rendelkezniük kell fizetési terminállal (POS-terminál) a vevőkkel történő készpénz nélküli elszámoláshoz.

Ez a követelmény szinte minden kereskedőre vonatkozik a 25 000 főt meghaladó lakosságú településeken. A kisebb településeken halasztás van érvényben 2024. január 1-ig.

Ezen túlmenően a POS-terminálokra vonatkozó követelmény nem vonatkozik az egységes adót fizető egyéni vállalkozók (FOP) I. csoportjára, valamint az automatákon keresztül értékesítőkre, a kiszállítókra vagy házhoz szállítókra, valamint a maguk termesztette vagy nevelte termékeket értékesítőkre sem.

A szakértők szerint az efféle újítások megnehezíthetik a kisvállalkozások működését, ugyanis az áramszünetek miatt gyakran ellehetetlenül a készpénz nélküli fizetés.

Biológiailag lebomló zacskók

Január 1-től csak a biológiailag lebomló zacskók használata engedélyezett Ukrajnában. Tilos minden műanyag zacskó használata, amelynek vastagsága nem haladja meg az 50 mikrométert. Az ennél vastagabb műanyag zacskók engedélyezettek, mivel újrahasznosíthatók, ám többet is kell fizetni értük.

A tavaly hatályba lépett törvénynek, amelynek előírásait több szakaszban hajtják végre, az a célja, hogy csökkenjen a műanyaghulladék mennyisége Ukrajnában, amely e mutató tekintetében jelentősen megelőzi az európai országokat.

Változnak a postai tarifák

A Nova Posta bejelentette bizonyos szolgáltatások tarifájának emelését. Ezek szerint a legfeljebb 2 kg súlyú csomagért 10 hrivnyával többet, 70 hr-t kell fizetni, a legfeljebb 10 kg-os küldemény díja 20 hr-val 100 hr-ra, a legfeljebb 30 kg-osé szintén 20 hr-val 140 hr-ra emelkedik. A dokumentumok feladása a tavalyi 40-45 hr helyett 55 hr-ba kerül.

Ugyanakkor az Ukrposta bejelentette, hogy január 1-től 75%-kal csökkenti a lengyelországi expressz küldemények díját. Ez annyit tesz, hogy egy legfeljebb 1 kg-os csomag célba juttatásáért 6 amerikai dollárt, a legfeljebb 10 kg-os csomagért 8,85 dollárt, a legfeljebb 20 kg-os küldeményért pedig 12,5 dollárt kell fizetni. Jelenleg mintegy 1,4 millió ukrán tartózkodik Lengyelországban.

(pszv/bbc.com­­/unian.ua)