2,5 millió romániai lakost úgy vettek nyilvántartásba, hogy nem szerepel a nemzetisége

2023. január 18., 14:08 , 1142. szám

Számos kérdést vetnek fel a 2022-es romániai népszámlálás előzetes eredményei, és jelentősen megnehezítik az erdélyi magyarságra vonatkozó további vizsgálatokat – hangzott el a Kolozsváron január 10-én tartott szakmai kerekasztal-beszélgetésen.

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet által szervezett rendezvényen Horváth István, Kiss Tamás és Veres Valér szociológusok értékelték szakmai-elemző szempontból a december végén közzétett előzetes eredményeket. A beszélgetést Novák Csaba Zoltán, az intézet vezetője moderálta négy témakör – módszertan, demográfiai folyamatok, identitás és közpolitikák – mentén.

 Kiderült: módszertanilag Románia most zárkózott fel leginkább a többi uniós tagállamhoz, mégis voltak hibák. Elhangzott egyebek között az, hogy az előzetes eredmények alapján nehéz megállapítani a Románia reális és legális lakossága közötti eltérést, mivel nagy számban kerülhettek be olyanok a statisztikákba, akik életvitelszerűen külföldön élnek. Bárkit nyilvántartásba lehetett venni, akinek van román személyi igazolványa vagy szerepel az adatbázisokban. További fejtörést okoz majd a társadalomkutatóknak, hogy 2,5 millió lakost úgy vettek nyilvántartásba, hogy nem szerepel a nemzetisége, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása. A szociológusok szerint ez az erdélyi magyarságra vonatkozó további kutatásokat is megnehezíti.

Az előzetes adatok szerint Romániában 624 ezres a természetes népmozgalmi veszteség, főleg az elvándorlás miatt. De nagyfokú bevándorlás is volt, főleg ukrajnai és moldovai románok érkeztek. A romániai magyarság esetében nehéz kiszámolni a reális veszteséget, hiszen a lélekszámot is alig ismerjük, az előrejelzések szerint 1,1 millió körül lehet – mondták.

(MTI/Kárpátalja)