Zelenszkij Ukrajna támogatásának felgyorsítását sürgette Davosban

2023. január 25., 11:43 , 1143. szám

Az idei davosi Világgazdasági Fórumon természetesen sok szó esett Ukrajnáról, az országban dúló háborúról, s távolról sem csak a témának szentelt paneleken.

A fórumhoz online csatlakozó Volodimir Zelenszkij elnök vezette ukrán delegációnak tagja volt Olena Zelenszka, az államfő felesége, Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter, Olekszij Csernisov, a Naftohaz vezérigazgatója, valamint Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője. Az Ekono­micsna Pravda összeállítása szerint Szviridenko később elmondta, Ukrajna „újra és újra” a fegyverszállításról tárgyalt partnereivel, beleértve a rendezvény hivatalos alkalmait is.

Az ukrán államfő múlt szerdán videokapcsolat segítségével szólt a fórum résztvevőihez. Zelenszkij beszédében hangsúlyozta Ukrajna további pénzügyi és katonai támogatásának fontosságát, valamint a biztonsági garanciák szükségességét arra az időre, amíg az ország halad a NATO felé.

Az elnök, akinek az idei már a harmadik beszéde volt Davosban, emlékeztetett rá, hogy a korábbi fórumok a koronavírus-járvány idején zajlottak, amely ellen a világ „egységfrontban” küzdött. Ehhez hasonlóan három év múlva más fenyegetésekről lesz szó Davosban, mert a mostanit – Oroszország agresszióját – addigra sikerül legyőzni, ha a világ egységesen lép fel – adott hangot meggyőződésének Zelenszkij, akit a BBC News Ukrajina idéz.

Az ukrán államfő felszólította a világ vezetőit, hogy gyorsítsák fel a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, mert, mint hangsúlyozta, ma „a zsarnokság megelőzi a demokráciát”.

„A tragédiák előtte járnak az életnek. A zsarnokság megelőzi a demokráciát. [...] Az időt, amit a szabad világ gondolkodással tölt, a terrorista állam gyilkolással tölti” – fogalmazott.

A szónok emlékeztetett, hogy milyen következményekkel járt az Oroszországnak adandó megfelelő válasz halogatása.

„A világ habozott 2014-ben, amikor Oroszország habozás nélkül megszállta a Krím félszigetet. A világ habozott 2022-ben, amikor Oroszország habozás nélkül teljes körűvé tette a háborút. [...] Oroszország exportálja a terrort, és a világnak gyorsabban kell cselekednie, mint ahogyan ő teszi” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Ennek megfelelően, az ukrán elnök szerint, a légvédelmi eszközök szállításának gyorsabbnak kell lennie, mint az újabb orosz rakétacsapásoknak, a harckocsikkal való ellátásnak a nyugati partnerek részéről meg kell előznie az újabb orosz szárazföldi támadásokat, az ukrajnai biztonság és béke helyreállításának pedig meg kell akadályoznia Oroszországot más államok megtámadásában.

Zelenszkij jelezte, bár kívülről úgy tűnhet, Ukrajnában csökkent az harcok intenzitása, Oroszország revansra és új offenzívára készül.

„Télen valóban lelassul a háború. Vannak érthető körülmények és érthető okok. Mindenki elfárad: a természet, az emberek és – hála Istennek – az ellenség is. […] Azt látjuk, hogy Oroszország próbál haladni, megerősödni és készülni a revansra. Úgy véljük, hogy nem fog sikerülni nekik, mert nem Ukrajna ellen harcolnak, hanem az élet civilizált megközelítése ellen” – jelentette ki az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij a modern Oroszország helyével a világban és a Moszkvával folytatandó párbeszéd szükségességével kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette többek között: „Számomra úgy tűnik, hogy Oroszország már kiválasztotta a helyét a terroristák között, és ma ez már nem az ő (az oroszok – a szerk.) vezetésükön múlik”.

(zzz/epravda.com.ua/bbc.com)