A gyártó kész F‒16-osokat szállítani azoknak az országoknak, amelyek átadják Ukrajnának a repülőgépeiket

2023. január 27., 08:47

Az amerikai F‒16-os vadászgépeket gyártó cég kész repülőgépeket szállítani azoknak az európai országoknak, amelyek továbbexportálják vadászgépeiket Ukrajnába – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Financial Times-ra való hivatkozással.

Frank St. John, a Lockheed Martin, Amerika legnagyobb védelmi beszállítójának üzemeltetési igazgatója elmondta, hogy „sok szó esik az F‒16-os vadászgépek harmadik feleknek való átadásáról”, ami azt jelenti, hogy az országok újraexportálnák amerikai vadászgépeiket Ukrajnának légtere védelmére.

Jelezte, a cég nem vesz részt közvetlenül a tárgyalásokban, de a Lockheed Martin „a dél-karolinai Greenville-ben fel fogja gyorsítani az F‒16-osok gyártását olyan szintre, hogy hatékonyan tudjunk támogatni minden országot, amely a repülőgépek átadásáról dönt harmadik feleknek, segítve megoldani a jelenlegi konfliktust”.

A portál emlékeztet, hogy a Fehér Ház korábban elutasította Ukrajna modern F‒16-os vadászrepülőgépek átadására vonatkozó kérését attól tartva, hogy ezeket orosz területek elleni csapásmérésre használhatják fel.

Első lépésként az amerikai kormánynak jóvá kell hagynia az amerikai gyártású vadászrepülőgépek harmadik országokba történő eladását vagy átadását, ami azt jelenti, hogy az európai országoknak szükségük lesz a Biden-kormányzat politikai támogatására.

Az amerikai védelmi minisztérium képviselője azt mondta, hogy „jelenleg nincs mit bejelenteni az F‒16-os vadászgépekkel kapcsolatban”.

Európában úgy vélik, hogy az egyik lehetséges megoldás az F‒16-osok közvetlen továbbexportálása Ukrajnába az uniós tagországok által.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)