Felmérés: Az ukránok mindössze 12%-a értékeli negatívan a Szovjetunió széthullását

2023. január 30., 17:08 , 1143. szám

Tavaly az ukránok többsége az ország minden régiójában pozitívan értékelte (73%) a Szovjetunió széthullását. Ugyanakkor körülbelül 12% negatívan értékeli ezt a történelmi eseményt, további 15% pedig bizonytalan e kérdést illetően – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, az Élet (Життя) ismertetett.

Jelenleg az országon belül a nyugati makrorégióban a legnagyobb azok aránya, akik pozitívan értékelik a Szovjetunió széthullását (92%). Az ország központi és keleti részén arányuk 71%, illetve 65%, s délen a legalacsonyabb – 48%.

Ukrajna déli és keleti részén viszonylag többen értékelik negatívan a Szovjetunió összeomlását (23%, illetve 20%). Továbbá délen a polgárok jelentős részének (29%) nincs egyértelmű véleménye erről a kérdésről.

Az utóbbi években csökkent a Szovjetunió iránti nosztalgia, hiszen 2020-ban az ukránok mintegy 32%-a „vágyakozott” a Szovjetunió után, míg 49%-uk pozitívan értékelte ennek a történelmi entitásnak a megszűnését. A déli és keleti régiókban a Szovjetunió széthullásának negatív megítélése dominált.

A 2020-as felmérés eredményei alapján a szociológusok jelentős különbségeket mutattak ki az egyes korosztályok véleménye között. Délen és Keleten a fiatalabb megkérdezettek valamivel pozitívabban értékelték a Szovjetunió széthullását, valamint sokan voltak körükben, akiknek nem volt egyértelmű a véleménye e tekintetben. Ugyanakkor a déli és keleti régiókban az idősebb generációk körében 2020-ban – a szociológusok megfogalmazása szerint – kimondhatatlan volt a Szovjetunió utáni nosztalgia. A 60 év felettiek 70%-a akkor úgy gondolta, hogy az Unió összeomlása inkább rossz dolog.

A teljes körű háború kitörése után azonban a helyzet megváltozott. A 2022. decemberi állapot szerint délen és keleten az idősek csaknem 50%-a támogatja a Szovjetunió széthullását, és csak 36,9%-uk ítéli meg negatívan ezt az eseményt. A déli és keleti fiatalok körében mindössze 5,4% vágyakozik a Szovjetunió után, a harmincas éveikben járók körében pedig kevesebb, mint 10% az arányuk.

„És bár a korosztályos dinamika megmaradt (főleg délen és keleten), az orosz rakéták általában enyhítették a Szovjetunió miatti búslakodást” – hangsúlyozzák a szociológusok.

A felmérést az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap a Razumkov Központ szociológiai szolgálatával együttműködésben végezte a MATRA-program támogatásával 2022. december 13. és 21. között.

A kutatásban összesen 2018, 18 éven felüli válaszadó vett részt. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot. Ugyanakkor a mintában további szisztematikus eltéréseket okozhatnak az orosz agresszió következményei, többek között az állampolgárok millióinak kényszerű evakuálása.

(ntk/life.pravda.com.ua)