Kormányzati kádercserék: Mi történt és mi várható?

2023. február 1., 15:43 , 1144. szám

Az elmúlt napokban számos magas rangú hivatalnok távozott tisztségéből az Elnöki Hivatalban, a kormányzatban, a főügyészségen és a regionális közigazgatásokban.

Akiknek menniük kellett

A BBC News Ukrajina összeállításából képet alkothatunk a távozók köréről. Volodimir Zelenszkij január 24-én írta alá a Kirilo Timosenkónak, az Elnöki Hivatal (OP) helyettes vezetőjének felmentéséről szóló rendeletet. Egy nappal korábban Timosenko maga kérte a felmentését. Az elnök még aznap este Olekszij Kuleba volt Kijev megyei kormányzót nevezte ki Timosenko utódjául.

Ugyanaznap jelentette be a Főügyészi Hivatal sajtószolgálata Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes menesztését. Lemondásának oka egy nyilvánosságra került spanyolországi nyaralás volt. A botrány kapcsán Volodimir Zelenszkij rendeletben tiltotta meg a tisztviselőknek, hogy a háború alatt személyes ügyekben külföldre utazzanak. Bár ez korábban sem volt megengedett, a gyakorlat azt mutatja, hogy némelyik tisztviselő hivatalos útnak tüntette fel az üdülést – mutat rá a BBC.

A harmadik nagy visszhangot kiváltó személyi döntésre a Védelmi Minisztériumban került sor a hadsereg élelmiszer-beszerzéseivel kapcsolatos botrány közepette. Vjacseszlav Sapovalov önként mondott le a védelmi miniszterhelyettesi posztról, hogy – megfogalmazása szerint – ne sodorja veszélybe az Ukrán Fegyveres Erők stabil ellátását.

A korrupcióellenes bíróság éppen a lemondások napján döntött megelőző intézkedés elrendeléséről Vaszil Lozinszkij, az infrastrukturális miniszter menesztett első helyettese számára. A Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) 400 000 dollár kenőpénz miatt vette őrizetbe a tisztviselőt, a bíróság pedig 24 órás házi őrizet alá helyezte.

Emellett a miniszteri kabinet támogatta az elnöknek a Kijev, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Szumi és Herszon megyei katonai közigazgatások vezetőinek felmentésére vonatkozó rendeletét. Ivan Lukerját és Vjacseszlav Nehodát menesztették a közösség- és területfejlesztési miniszterhelyettesi posztról, Vitalij Muzicsenkónak pedig a szociálpolitikai miniszterhelyettesi tisztségből kellett távoznia.

Volodimir Zelenszkij elnök előző napi videoüzenetében „a döntések hetét” hirdette meg. Óhatatlanul felmerül a kérdés: miért éppen ők, és miért éppen most?

Kirilo Timosenko lemondása

Volodimir Feszenko politológus, a Penta Politikakutató Központ vezetője úgy véli, nincs alapja valamilyen rejtett összefüggést feltételezni annak hátterében, hogy egyidejűleg menesztették az OP helyettes vezetőjét, a főügyészhelyettest és a védelmi miniszter helyettesét. Zelenszkij elnök hivatala régóta alkalmazza a személyi kérdések „csomagban” való rendezésének gyakorlatát.

A szakértő szerint a hatóságok úgy döntöttek, kihasználják az adódó nyugodtabb időszakot. A fronton a helyzet feszült ugyan, de viszonylag stabil. A meghozott személyi döntések mindegyike érett már egy ideje, és megvan a saját logikája – véli Feszenko.

Így Kirilo Timosenko felmentése már tavaly is napirenden volt. Ez néhány botránnyal függött össze, amelyekben a tisztviselő érintettnek bizonyult, például azáltal, hogy egy humanitárius segítségnyújtásra szánt külföldi gyártmányú gépkocsit használt. Sokan bírálták a Nagy Építkezés program miatt is. Mindez felháborodást váltott ki az Elnöki Hivatalban, ezért Timosenkót megkérték, hogy kérvényezze a felmentését – jegyzi meg a politológus.

Nem zárja ki azonban, hogy Timosenkót kinevezhetik akár a dnyiprói, akár a Herszon megyei állami adminisztráció élére, mert az OP-ban jó menedzser hírében állott.

„Amennyiben háborús kormányzóvá nevezik ki, az egyfajta politikai száműzetés, ugyanakkor próbaidő is” – magyarázza Feszenko.

Petro Burkovszkij, a Demokratikus Kezdeményezések Alap igazgatója viszont nem zárja ki, hogy Kirilo Timosenko lemondása a közte és az OP vezetője, Andrij Jermak közötti ádáz küzdelem eredménye. Hozzáteszi azonban, hogy ez csupán egyike a közszájon forgó lehetőségeknek. Mint rámutat, nem támasztható alá tényekkel, hogy Jermaknak bármi köze lenne az esethez.

Hlib Kanevszkij, a State Watch korrupcióellenes központ vezetője, akit a DW idéz, egy további szempontra hívja fel a figyelmet: Zelenszkij választási kampánya kezdetétől fogva ismeretlen hátterű emberekkel vette körül magát, akik – az elnök számára váratlanul – most, a háború idején hallatnak magukról. „Ezért kétes hírű emberek kerültek a hatalomba, akik egy adott pillanatban cserbenhagyják őt” – véli Kanevszkij.

Megelőző lépés a Védelmi Minisztériumban

Volodimir Feszenko úgy véli, hogy Vjacseszlav Sapovalov miniszterhelyettes távozása minden bizonnyal összefügg a Védelmi Minisztérium minapi botrányával.

Jelenleg is folyik a vizsgálat a hadseregnek szánt élelmiszerek állami beszerzése során elkövetett esetleges visszaélések miatt. Az ügy igen nagy visszhangot váltott ki, és a tárca láthatóan úgy döntött, hogy megelőző lépésként megválik a területért felelős miniszterhelyettestől.

„Ez egyben salamoni döntés is annak érdekében, hogy ne keltsenek zavart a minisztérium munkájában a háborús körülmények között” – teszi hozzá Feszenko.

A politológus megjegyzi, hogy a közbeszerzések során felmerülő túlárazás problémája sajnos olyan rendszerjelenség, amelyet egy személycserével nem lehet áthidalni. Biztos benne, hogy mindez nem befolyásolja a nyugati fegyverek szállítását, bár Ukrajna bírálói az Egyesült Államokban és Európában felhasználhatják ezt az incidenst.

Petro Burkovszkij véleménye szerint ugyanakkor a Védelmi Minisztérium botránya befolyásolhatja a nyugati partnerek döntéseit a fegyverszállításokról. Megjegyzi, hogy Sapovalov távozása csak „szimbolikus áldozat”, hogy elterelje a figyelmet a botrányról.

Reznyicsenko és társai

A kormány megerősítette az elnök azon döntését, hogy azonnali hatállyal elbocsátja öt megyei katonai közigazgatás vezetőjét.

A legbefolyásosabb menesztett vezetőnek a Dnyipropetrovszk megyei Valentin Reznyicsenko számít. Ő a tapasztaltabb menedzserek közé tartozik, már Petro Porosenko elnöksége alatt is működött kormányzóként. Még a teljes körű invázió előtt néhányszor felmerült a neve a Nagy Építkezés projektjeivel kapcsolatban, nem éppen elismerőleg.

Felmentették tisztségéből Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei vezetőt is. Abban a régióban szintén hallani lehetett korrupciós botrányokról, így a NABU a humanitárius segélyek fosztogatása ügyében nyomozott. Az ugyancsak menesztett Dmitro Zsivickij Szumi megyei és Jaroszlav Janusevics Herszon megyei vezetőkre is volt panasz.

Néhány politikus ugyanakkor, például Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő rámutat, hogy a szóban forgó négy regionális vezető szoros kapcsolatban állt a távozott Kirilo Timosenkóval.

A kormány Olekszij Kuleba Kijev megyei vezetőt is felmentette tisztségéből, rá azonban előléptetés várt, amennyiben az elnök őt nevezte ki Timosenko utódjául az Elnöki Hivatalban.

Jelzés a többieknek

Feszenko szerint a tömeges személycsere pozitív jelenség, s a korrupció elleni küzdelem aktivizálásáról tanúskodhat. Az elmúlt hónapokban a korrupcióellenes szervek érezhetően aktívabbakká váltak, ami az Ukrajna nyugati partnerei részéről megfogalmazódó kritikának és tanácsoknak is betudható. Az elemző szerint a számos elbocsátás egyben jelzés lehet a többi tisztségviselő számára, akik kezdik megszokni a háborút, és személyes érdekeiket az állam érdekei fölé helyezik.

A politológus további személycseréket sem tart kizártnak. Szóba jöhet Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter távozása, aminek lehetősége ugyancsak felmerült már korábban, de az energetikai infrastruktúrára mért hatalmas orosz csapások miatt nem volt időszerű.

                (ntk/bbc.com/dw.com)