Karácsony Gergely főpolgármester Beregszászba látogatott

Emelődaruval és mosó-szárító gépekkel segítenek

2023. február 2., 20:58 , 1145. szám

Budapest főpolgármestere Beregszászba látogatott, ahol kérdésünkre válaszolva kijelentette, hogy a magyar kisebbség jogkorlátozásáról „kormány és ellenzék ugyanazt gondolja […], a kárpátaljai magyaroknak járnak azok a kollektív nemzetiségi jogok, amelyek Európában minden nemzetiséget megilletnek. […] Ez nem pártpolitikai kérdés, ez európai és nemzeti ügy” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A háborús nehézségekkel küszködő kárpátaljai testvérvárost emelődarus kocsival és mosó-szárító gépekkel segítette a magyar főváros, továbbá a geotermikus energia kiaknázási lehetőségeinek felmérésében ígért még segítséget a budapesti főpolgármester. Karácsony Gergely többnapos programjának kezdetén, február másodikán elsőként Babják Zoltán polgármesterrel és a Beregszászi kistérség képviselő-testületének tagjaival, valamint a beregszászi önkormányzat vezetőivel találkozott a beregszászi városházán, ahol tudósítónk kérdéseire is válaszolt.

Később ismerkedik a várossal, annak intézményeivel, illetve Sin Józseffel, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökével, Molnár D. Istvánnal, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnökével, valamint Rezes Józseffel, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatójával folytatott megbeszélést, kétnapos programja során ellátogat a mennyei század emlékfalához és a város temetőjébe, a harcok során életüket vesztett katonák sírjához.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere az általa vezetett kistérség mindennapjairól és a háborús helyzet okozta nehézségekről tájékoztatta a budapesti vendégeket. Elmondta, hogy testületi döntés értelmében a város fenntartására alapvetően szükséges forrásokon felül minden pénzt átutalnak az ország védelme érdekében. Így fejlesztésekre semmilyen lehetőségük nem maradt, ebben kértek segítséget testvértelepülésüktől, Budapesttől. A magyar fővárosnak köszönhetően már korábban épült egy műfüves futballpálya a Beregszászi Kossuth Lajos Líceumban, illetve egy játszótér is Beregszászban, s egy szociális konyha működtetését is támogatja Budapest.

Babják Zoltán elmondta még, hogy a 44 ezer lakosú kistérség ukrán iskoláiban 1 587 gyerek tanul, míg magyar iskoláikban 3 142-en. Majd gyorsan pontosította is az általa elmondottakat: „Az országban nem létezik már olyan, hogy magyar vagy ukrán iskola, minden iskola ukrán. Ahol lehetőségünk van rá, ott nyitunk magyar osztályt, és magyar nyelven oktatjuk a gyermekeket.” Beregszász első embere elsősorban az energiahatékonyságot növelő megoldások, rendszerek kiépítésében kért segítséget, illetve elmondta, hogy a városfenntartáshoz szükséges gépeknek és térfigyelő kameráknak is örülnének.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy örömmel látogatott el Beregszászba, ahol végre személyesen is tudott találkozni beregszászi kollégájával. A háború kirobbanása óta már kétszer tudott a magyar főváros segíteni kárpátaljai testvérvárosának, ezúttal egy kosaras emelődarus gépkocsit adományoznak Beregszásznak, ami a város közvilágításának karbantartását segíti majd, illetve nyolc darab mosó-szárító gépet. A főpolgármester elmondta, hogy Budapest a magyar nemzet fővárosa is egyben, ezért a mindenkori budapesti főpolgármesternek a főváros mellett minden magyar és minden magyarok lakta településért is felelősséget kell éreznie. Bejelentette, hogy a geotermikus energiában rejlő lehetőségek hasznosításának felmérésében igyekeznek majd segíteni Beregszásznak. Szakértői csapatot küld, amely felméri majd, hogyan lehetne ezt a föld mélyén rejlő lehetőséget az energiaellátás, a középületek fűtése vagy a turizmus területén hasznosítani a kárpátaljai városban. Elmondta, hogy az ukrán nagykövetség kérésére több ukrán városnak is adományoztak buszokat, amennyiben lenne ilyen igény, Beregszászba is küldenének.

A városi tanács képviselői közül Kovács Zoltán, az Andrij Baloga Csapata Párt frakcióvezetője kért szót, s Andrij Baloga munkácsi polgármester megbízásából meghívta Munkácsra Karácsony Gergelyt, aki udvariasan jelezte, hogy ezúttal feszes programja miatt nem tud eleget tenni a meghívásnak, de egy későbbi munkácsi látogatás lehetőségét nem zárta ki. Babják Zoltán viccesen megjegyezte, hogy a Turul-szobor újraavatására ő is szívesen elkísérné a főpolgármestert Munkácsra – amin a jelenlévők többsége jót derült.

Kérdésünkre válaszolva Karácsony Gergely elmondta: „Minden magyar állampolgár és magyar nemzetiségű polgár abban érdekelt, hogy a kárpátaljai magyaroknak a kollektív jogai, nyelvhasználatban és az anyanyelvi oktatásban érvényesüljenek. Nyilván egy háborús helyzetben a béke az elsődleges dolog, de azt gondolom, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozásának folyamatában érvényes garanciákat lehet kapni annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarok használhassák a nyelvüket, megéljék a nemzeti identitásukat, használhassák a szimbólumaikat. Nyilván a háború traumákat okoz, és a trauma rossz tanácsadó minden népnek, ezért bízom abban, hogy a lehető leghamarabb béke lesz, és sikerül a háborús traumák alól kiszabadítani a kárpátaljai magyar közösséget feszítő ügyeket. A magyar belpolitikában kormány és ellenzék ugyanazt gondolja ebben a kérdésben, a kárpátaljai magyaroknak járnak azok a kollektív nemzetiségi jogok, amelyek Európában minden nemzetiséget megilletnek.”

A főpolgármester kijelentette, hogy vannak vitái a magyar kormánnyal bizonyos ügyekben, de ez nem tartozik azok közé. „2017-ben én az ukrán nagykövetség előtt tüntettem a nyelvtörvény elfogadásakor. Nem tegnap találtam ki, amit ezzel kapcsolatban most elmondtam, hanem világéletemben ebben hittem. Ez nem pártpolitikai kérdés, ez európai és nemzeti ügy” – szögezte le Karácsony Gergely.

A főpolgármester Makkosjánosiban, a Helikon Hotelben tartott megbeszélést Sin Józseffel, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökével, Molnár D. Istvánnal, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnökével, valamint Rezes Józseffel, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatójával, amely után Karácsony Gergely lapunknak összegezve kétnapos beregszászi látogatásának eredményeit elmondta, hogy személyesen akart tájékozódni a kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatosan. A helyi politikai vezetőkkel történt találkozója mellett járt iskolákban, óvodákban, és beszélgetett helyi polgárokkal is. Megemlítette, hogy eddig is küldtek adományokat, de most azért jöttek, hogy felmérjék, miben lehetne a leginkább segíteni. Hangsúlyozta, hogy szerinte a pártpolitikától függetlenül nagyon fontos, hogy a mindenkori magyar politika kiálljon a kárpátaljai magyarság mellett, „és készülve egy békésebb időszakra, erősítsük a helyi közösségek nyelvi, kulturális és intézményi autonómiáját”. A támogatások kapcsán kiemelte, Rezes Józseffel arról is egyeztettek, hogy a beregszászi mellett más önkormányzatokban mire lenne leginkább szükség: „Nagyon szívesen segítünk olyan eszközökkel, amelyek még jól használhatók, de nálunk már nincs rájuk szükség, akár szemétszállítás vagy más városüzemeltetési dolog kapcsán” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke tudósítónknak a tárgyalást követően elmondta: „A főpolgármester urat igyekeztünk objektív módon tájékoztatni Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Elmondtuk neki, hogy szeretnénk megőrizni azokat az intézményeinket, amelyekkel magyar közösségünk jelen pillanatban bír. Beszéltünk a kárpátaljai magyarság mindennapi életét mérgező eseményekről, a munkácsi helyzetről, és támogatásokat kértünk, mert most azokra nagy szükségünk van. A főpolgármester úr ígéretet tett arra, hogy keresnek módot a súlyos betegek segítése céljából létrehozott alapítványunk támogatására. Arra kértük még Karácsony Gergelyt, hogy ő is álljon ki a kárpátaljai magyar közösségtől elvett kollektív jogainak visszaadásáért.”

Badó Zsolt