Orosz tervek: háború mindenáron?

2023. február 2., 15:38 , 1144. szám

A veszteségek és vereségek ellenére Vlagyimir Putyin folytatni kívánja az elhúzódó ellenségeskedést Ukrajnában, állítják a Bloomberg forrásai. Szerintük a Kreml „igyekszik megmutatni, hogy erői több hónapos pozícióvesztés után képesek visszaszerezni a kezdeményezést”.

A korrespondent.net által is idézett cikkében a Bloomberg úgy véli, Oroszország célja „nyomást gyakorolni Kijevre és támogatóira, hogy beleegyezzenek egy fegyverszünethez hasonló megállapodásba, amely meghagyná Oroszországnak az ellenőrzést a megszállt terület felett”.

Putyin úgy véli, „nincs más alternatívája, mint győzni a konfliktusban”, amelyet egzisztenciális küzdelemnek tekint az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel – mondták a Bloomberg forrásai. Ezért szerintük már tavasszal lehetséges a mozgósítás új szakasza Oroszországban, miközben az orosz gazdaság és társadalom egyre inkább alárendelődik a háborús igényeknek.

Ugyanakkor jelen helyzet szerint, miután csapatai a teljes körű invázió kezdete óta Ukrajnában elfoglalt területek több mint felét elvesztették, Putyin sem tagadhatja az orosz fegyveres erők gyengeségeit – mutatnak rá a hírügynökség által meg nem nevezett források.

„A folyamatos kudarcok sokakat arra kényszerítettek a Kremlben, hogy reálisabbak legyenek ambícióikkal kapcsolatban és beismerjék, hogy még a jelenlegi frontvonal megtartása is eredmény lenne” – írja a hírügynökség.

Putyin azonban továbbra is meg van győződve arról, hogy Oroszország a kudarcok ellenére is győzni tud, de nagyobb erőkre támaszkodva, és elfogadva gyakorlatilag bármilyen veszteséget.

Amerikai és európai katonai tisztviselők attól tartanak, hogy a háború első világháborús stílusú tüzérségi ütközetekké fajulhat, gyakorlatilag mozdulatlan frontvonallal. Ez a forgatókönyv Oroszország kezére játszhat annak hatalmas lakossága és hadiipara miatt.

Másfelől a Bloomberg rámutat Moszkva diplomáciai erőfeszítéseinek kudarcára. Az Oroszországi Föderáció a tűzszüneti tárgyalások hangoztatásával igyekezett támogatást szerezni a nem nyugati országok körében. Azonban még a Kremlhez közelállók is elismerik, hogy ezek az erőfeszítések jelenleg reménytelenek, figyelembe véve Ukrajna azon követelését minden alku feltételeként, hogy Oroszország vonja ki a csapatait.

A hírügynökség forrása szerint „a minimum, amibe a Kreml beleegyezne”, egy ideiglenes fegyverszünet, amely meghagyná Oroszországnak a megszállt területek feletti ellenőrzést, hogy időt nyerjen erői visszanyerésére. Egy ilyen elképzelés azonban nem elfogadható sem Kijev, sem szövetségesei számára – hangsúlyozza a Bloomberg.

Putyin egyelőre arra alapoz, hogy vagy a Nyugat, vagy Ukrajna kifullad – mondta Andrej Kortunov, a Kreml által létrehozott Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának vezérigazgatója. Szerinte a Kreml abban bízik, hogy az Ukrajnát támogató koalíció élén álló Joe Biden esetleges veresége a 2024-es választáson „nagyobb rugalmasságot” biztosíthat Washingtonnak.

Noha a szankciók új hulláma, beleértve az orosz olajárak visszaszorítását, csökkentette a Kreml bevételeit, ez még nem korlátozza végzetesen Putyin képességét a háború finanszírozására – figyelmeztet a Bloomberg. A közgazdászok szerint Oroszország továbbra is több milliárdos tartalékokhoz fér hozzá jüanban, amelyeket nem érintettek a szankciók, és amelyek még 2-3 évig segíthetik az orosz költségvetés hiányának fedezését.       

(zzz/korrespondent.net)